De beste bibliotheek van Nederland 2022

Selectieservice

Uitreiking 1 november

Op 1 november reiken Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion de prijs uit voor Beste Bibliotheek van Nederland. Daarnaast zijn er twee awards te winnen voor de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd. 

Genomineerde bibliotheken

 • Bibliotheek Almelo
 • Bibliotheek Goes
 • Bibliotheek Hoogezand
 • Bibliotheek Noordwijk
 • Bibliotheek Terneuzen

Stemmen

Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. Uiteraard is het niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. De bibliotheken zullen zich presenteren door middel van een video en een profiel. Stemmen kan van 1 oktober tot en met 23 oktober op www.bibliotheekblad.nl

De stem van de vakjury telt twee keer mee. De publieksstem één keer. Op de website zullen profielen van de bibliotheken en filmpjes geplaatst worden. De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion / Bibliotheekblad Award. Alle informatie over de jurering vindt u op  bibliotheekblad.nl/beste-bibliotheek-2022/

Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd

Tevens wordt dit jaar voor het eerst de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd georganiseerd. Het thema is Wat betekent de bibliotheek voor jou? Of Hoe heeft de bibliotheek jouw leven veranderd? Er worden twee awards uitgereikt: in de categorie jeugd t/m 16 jaar en de categorie 17 jaar en ouder. Deze wedstrijd wordt naast NBD Biblion ook gesponsord door OCLC en het GO Fonds.

Vakjury

De vakjury wordt dit jaar gevormd door:

 • Ilse Verburgh (directeur-bestuurder van Bibliotheek Kerkrade, en winnaar van editie 2021)
 • Hans van Velzen (voormalig directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal)
 • Gerard Meijer, programmamanager SPN: Stichting Samenwerkende POI’s Nederland)
 • Chris Wiersma (voormalig directeur van de Bibliotheek Groningen, BiSC Utrecht en De Nieuwe Bibliotheek in Almere)
 • Jeanine Deckers (directeur-bestuurder van Bibliotheek Bibliorura, architectuurhistoricus en maker van het blog Ten Aanval).
 • Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad).

 

Databanken

Waarom is dit belangrijk?

Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek en Beste Bibliotheekspecialist wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker.

Link naar Manifest