Nu ook jeugdboeken in het Koerdisch, Somalisch en Tigrinya

Anderstalig jeugdaanbod

ZOETERMEER – Bibliotheken kunnen vanaf nu jeugdboeken in het Chinees, Koerdisch, Papiamento, Perzisch, Somalisch en Tigrinya bestellen bij NBD Biblion. 

“Afgelopen jaar hebben we een uitgebreid marktonderzoek gedaan en daaruit bleek dat de behoefte aan ‘anderstalige’ boeken steeds groter wordt”, vertelt Rene Jansen Teamleider Inkoop. “Naast het bestaande aanbod van de talen Engels, Duits, Frans, Italiaans, Arabisch, Turks, Pools en Oekraïens zijn daarnaast de meest gevraagde talen waren Chinees, Koerdisch, Papiamento, Perzisch, Somalisch en Tigrinya. Daarom hebben we deze nu aan ons aanbod toegevoegd.”

Bij de Bibliotheek Venlo bieden ze al jeugdboeken in een andere taal dan het Nederlands aan. Zo vind je er titels in het Arabisch, Pools, Duits, Engels, Turks en een paar titels in het Oekraïens. Dat vinden medewerkers Ingrid Roelofs en José Hodzelmans belangrijk. “Als bibliotheek zijn we voor een geletterde samenleving en voor het verspreiden van informatie en basisvaardigheden. Daarin willen we zoveel mogelijk bieden voor zoveel mogelijk mensen”, leggen Ingrid en José uit. “We willen inclusief zijn en hebben daarom bijvoorbeeld een Taalhuis, een Pools en een Roemeens spreekuur en daar horen natuurlijk ook anderstalige boeken bij.”

In Venlo juichen ze dan ook de uitbreiding van de jeugdboeken in een andere taal toe. “We merken dat veel kinderen en jongeren in hun moedertaal voorgelezen worden”, aldus Ingrid en José. “Uit onderzoek is gebleken dat dit goed is voor de taalontwikkeling. Daarom vinden we het natuurlijk belangrijk om dit aan te bieden in de bibliotheek.” 

Omdat de bibliotheek in Venlo vlakbij de Duitse grens ligt, is er ook vraag naar Duitse boeken. “Dat zouden we graag nog verder uitbreiden”, vertellen Ingrid en José. “Om aan de vraag te voldoen hebben we naast de boeken die we via NBD Biblion bestellen  ook een samenwerking met een bibliotheek in het Duitse Krefeld.” Bij de Bibliotheek Venlo denken ze dus buiten de gebaande paden om hun leden tot dienst te zijn. 

NBD Biblion leverde al boeken in het Engels, Duits, Frans, Arabisch, Pools, Turks en Oekraïens. 

Nu te bestellen
Het nieuwe aanbod anderstalig is nu te bestellen via onze webshop of via het pdf.