Opleiding Collectioneren

Wil jij jezelf ontwikkelen, of ben je net gestart als collectioneur? Dan is de nieuwe opleiding Collectioneren misschien wel iets voor jou!

In deze opleiding leer je onder andere hoe je een collectieplan opstelt, maar ook hoe de verschillende processen en systemen werken. Daarnaast blik je vooruit en krijg je inzicht in trends, kunstmatige intelligentie en de rol van de collectie binnen de bibliotheek van de toekomst.

Door de modulaire opbouw is de opleiding zowel geschikt voor junior als senior collectioneurs.

Aanmelden module 1     Hou me op de hoogte

Hoogste tijd voor basisopleiding collectioneren

Wat ga je leren?

De opleiding bestaat uit 3 modules.

  • Module 1 bouwstenen van het collectioneren
  • Module 2 collectioneren in de praktijk: processen en systemen
  • Module 3 de toekomst van het collectioneren

In module 1 leer je de basis van het collectioneren. Je stelt een collectieplan en -profiel op voor (een vestiging) van je eigen bibliotheek. Aan het einde van deze opleiding ben je in staat te werken met de eigen collectie, deze samen te stellen, te optimaliseren en te rationaliseren.

Meer informatie over de inhoud

Wat kost de opleiding?

We houden de groepjes klein (maximaal 16 personen). Module 1 kost € 990,-.  Dit is inclusief lesmateriaal en lunch op locatie.

Je bepaalt zelf welke modules je volgt. Ben je net gestart als collectioneur? Dan raden we je aan om in ieder geval module 1 en 2 te volgen. Module 3 is ook interessant voor bibliotheekmedewerkers die graag op de hoogte willen blijven van de sectorbrede ontwikkelingen.

De twee groepen die in het najaar van 2022 starten zijn beiden vol. Je kunt je nog aanmelden voor de reservelijst, voor het geval iemand zich afmeldt.

Aanmelden module 1

 Meer informatie over inhoud

Wanneer kun je starten?

De eerste groep start op woensdag 5 oktober 2022 Module 1 met een online introductiebijeenkomst van een uur. Hierin krijg je uitleg over de online leeromgeving en wat je moet voorbereiden voor de eerste bijeenkomst. Vervolgens heb je nog 4  bijeenkomsten op locatie van een hele dag.

Woensdag 12 oktober 2022 | Koninklijke Bibliotheek Den Haag 
Introductie van de branche en collectioneren
Woensdag 2 november 2022 | Bibliotheek Utrecht
Omgeving en wetgeving
Woensdag 16 november 2022 | Bibliotheek Midden Brabant Tilburg
Samenstelling, omvang en gebruik
Woensdag 7 december 2022  | OBA Amsterdam
Collectieplan en eindopdracht
De locaties zijn onder voorbehoud.

Data tweede groep

Omdat de eerste groep al het maximum aantal deelnemers heeft bereikt, start iedereen die zich aanmeld na 24 augustus 2022 met de tweede groep:
Dinsdag 1 november 10-11 uur (online introductiebijeenkomst), vervolgens op woensdag 9 november 2022, 23 november 2022, 14 december 2022 en 11 januari 2023.

Inmiddels is deze tweede groep ook helemaal vol, en kun je je alleen nog aanmelden voor de reservelijst.

De modules 2 en 3 starten in het voorjaar van 2023. Je bepaalt zelf welke modules voor jou interessant zijn.

Waarom deze opleiding?

  • Praktische insteek: je gaat concreet aan de slag en hebt na module 1 een collectieplan en -profiel gemaakt voor jouw bibliotheek.
  • Positieve feedback op pilot: in het voorjaar (april-juni 2022) hebben we module 1 getest binnen de doelgroep met een pilot. De deelnemers waren enthousiast en we hebben hun feedback gebruikt bij de definitieve inhoud van module 1.
  • Samenwerking met de branche: opleiding is onderdeel van de landelijke opleiding bibliotheekprofessionals vanuit de Netwerkagenda.
  • Ervaren docenten: docenten komen uit het werkgebied en hebben hun sporen verdiend. Onderwijskundige, Remco Koffijberg, heeft geholpen bij de vormgeving van de opleiding.

 

Docenten

Anne van den Dool docent bij opleiding Collectioneren

Anne van den Dool is cultureel schrijver, redacteur, journalist en collectiespecialist. Zij stelde de nieuwe collectiestrategie van de OBA op en is op dit moment bezig met de implementatie van deze strategie.

Bert Fleer docent opleiding Collectioneren

Bert Fleer is gedurende 42 jaar werkzaam geweest in het bibliotheekwerk in Fryslân en Flevoland in 15 verschillende functies (van assistent bibliothecaris op de bibliobus tot directeur bestuurder van bibliotheekorganisaties). Al een paar jaar met pensioen maar als ZZP-er nog steeds actief in het bibliotheekwerk met name op het gebied van collectionering. 

Anne Buteijn

Anne Buteijn is afdelingshoofd Kennisdiensten & Collecties bij ZB Bibliotheek van Zeeland. Werkzaam sinds 1996 in de bibliotheekbranche in verschillende functies altijd gerelateerd aan collecties.