Opleiding Collectioneren

NBD Biblion biedt verschillende opleidingen rondom het thema collectioneren en collectie. De opleidingen zijn er voor iedereen die meer wil weten over het aanleggen en onderhouden van een bibliotheekcollectie. Of je nou aspirant-collectioneur bent, beginnend of ervaren; de opleidingen geven je de juiste kennis over het collectieproces.  

Ook directeuren en MT-leden, programmeurs, leesconsulenten en mediacoaches doen via de opleiding waardevolle kennis op. 

Basiscursus Collectioneren Collectioneren: Samenwerking & Innovatie 

Masterclass Collectioneren Hou me op de hoogte

Hoogste tijd voor basisopleiding collectioneren
vob

Wat ga je leren?

NBD Biblion biedt verschillende deelopleidingen aan op het gebied van collectioneren, dat doen wij in samenwerking met onafhankelijke en externe docenten. In 2024 bestaat het aanbod uit: 
 

  • Basiscursus Collectioneren: na deze cursus kun je zelf een collectieprofiel- en plan maken, omgaan met voor jouw bibliotheek relevante systemen, en weet je hoe je boeken moet aanschaffen en saneren.  
  • Collectioneren: Samenwerking & Innovatie: in deze cursus ga je actief aan de slag met het onder de aandacht brengen van de collectie op innovatieve wijze.  Je wordt aangemoedigd om met anderen samen te werken. Daarnaast leer je alles over digitale ontwikkelingen en thema’s als diversiteit en inclusie in de praktijk integreren.  
  • Masterclass: wat zijn de basisprincipes van collectioneren, welke waarden liggen er onder de aanschaf van je collectie en hoe stuur je collectioneurs het beste aan? Na het volgen van deze eendaagse masterclass heb je antwoord op al deze vragen. De masterclass wordt financieel ondersteund door de VOB.  

In 2024 breiden we het opleidingsaanbod uit, dus houd deze website in de gaten voor het meest actuele aanbod.  
 

"Ik zou de Basiscursus zeker aanraden aan anderen! De goede opbouw van de cursus, het intensieve contact met collega's en de zeer ervaren docenten maken het tot een prachtig geheel."

Deelnemer Basiscursus Collectioneren
Periode: oktober - december 2022

Wat kost de opleiding?

Basiscursus Collectioneren: 1.700,- euro 
Collectioneren: Samenwerking & Innovatie: 1.450,- euro
Masterclass: 625,- euro

Alle bedragen zijn ex btw.

Basiscursus Collectioneren Collectioneren: Samenwerking & Innovatie 

Masterclass Collectioneren

Wat maakt het opleidingsaanbod waardevol? 

  • Praktische insteek: De opleidingen worden ondersteund door theoretische kennis, maar de nadruk ligt op de praktijkgerichte toepassing. Na het volgen van deze cursussen kun je de geleerde kennis dus direct toepassen in de praktijk.  
  • Samenwerking met de branche: onze opleidingen zijn onderdeel van de landelijke opleiding bibliotheekprofessionals vanuit de Netwerkagenda en wij werken samen met specialisten uit het hele land. 
  • Ervaren docenten: docenten komen uit het werkgebied en hebben hun sporen verdiend.  
  • Inspirerende gastsprekers: bevlogen gastsprekers geven inspirerende gastcolleges.  
  • Hybride leeromgeving: in de online leeromgeving kun je alle informatie teruglezen en video’s en andere content bekijken die jouw leerproces ondersteunen.  
  • Netwerk & uitwisseling: de uitwisseling en intervisie met andere deelnemers zorgt ervoor dat je ook van andere collega’s uit de praktijk kunt leren en je netwerk binnen de branche kunt uitbouwen.  
  • Positieve feedback van deelnemers: we vragen actief feedback aan alle deelnemers. Deelnemers zijn zeer positief en verbeterpunten worden direct opgepakt.  De opleiding wordt als zeer waardevol bestempeld door oud-cursisten.  

 

Docenten en redactieraad 

De opleiding wordt gegeven door prominente experts met veel praktijkervaring. Anne van den Dool, Bert Fleer, Anne Buteijn, Rommie Eisma, Daphne ten Siethof, David Rozema en Margreet Zeeders behoren tot de vaste docenten. Daarnaast zijn er gastdocenten uit het veld.  

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met een redactieraad. Deze experts zijn werkzaam voor verschillende bibliotheekorganisaties in het land. Zij zijn tevens betrokken bij het doorontwikkelen van de opleidingen. De huidige redactieraad bestaat uit:  

  • Marjan Middelkoop (Cubiss, Senior adviseur beleidsontwikkeling) 
  • David Rozema (Probiblio, Collectieadviseur) 
  • Iris Meuleman (Rijnbrink, Programmalijncoördinator Geletterde Samenleving) 
  • Lonneke van der Ark (Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving bij Rijnbrink) 
  • Rommie Eisma (Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving bij Rijnbrink).