Vijf redenen hoe een leesomgeving bijdraagt aan leesbevordering

jongens in bibliotheek

Het is onder vakmensen vast bekend dat een leesomgeving een belangrijke rol kan spelen in het bevorderen van leesplezier en het ontwikkelen van leesvaardigheden bij kinderen.   

Wat is een “leesomgeving” 

Maar allereerst de vraag, wat wordt verstaan onder een leesomgeving?  

Het is de plek waar kinderen in aanraking komen met boeken en waar lezen gestimuleerd wordt. Denk aan een fysieke of virtuele ruimte waarin leesactiviteiten plaatsvinden en waarin een up-to-date en rijke boekencollectie aanwezig is.   

In een fysieke ruimte kan je daarnaast ook denken aan voldoende verlichting en comfortabele meubels om te kunnen lezen. Ook het tonen van posters, boekenlijsten en leestips inspireert en helpt kinderen te lezen. Tot slot is een computer met uitleen-/bibliotheeksoftware ook vaak onderdeel van de leesomgeving. Meer informatie over geschikte bibliotheeksoftware vind je hier

Een leesomgeving kan dus ook virtueel zijn, bijvoorbeeld via digitale platforms en online bibliotheken. Maar denk ook aan interactieve verhalen en online leesspellen.  

Vijf redenen hoe leesomgeving bijdraagt aan leesvaardigheid en leesplezier 

Een goede leesomgeving is essentieel voor de ontwikkeling van leesvaardigheid en leesplezier bij kinderen. Maar waarom draagt een goede leesomgeving hier nou aan bij?   
Hier zijn vijf redenen;  

1. Toegang tot boeken = gemakkelijker vinden  

Een leesomgeving biedt kinderen toegang tot een verscheidenheid aan boeken die aansluiten bij hun interesses en leesniveau. Hierdoor kunnen kinderen gemakkelijker boeken vinden die hen aanspreken en die hun leesplezier vergroten. 

2. Interactie met boeken = spontaan ontdekken  

Wanneer kinderen in een leesomgeving zijn, worden ze omringd door boeken. Dit kan hen aanmoedigen om boeken op te pakken, in te bladeren en te verkennen. Door interactie met boeken ontdekken kinderen nieuwe onderwerpen, verhalen en genres die hen kunnen inspireren om meer te lezen.  

3. Een fijne omgeving = positieve houding t.o.v. lezen  

Een leesomgeving kan aantrekkelijk en uitnodigend zijn voor kinderen. Door de leeshoek aantrekkelijk in te richten met kussens, dekens en goede verlichting, wordt het voor kinderen een fijne en comfortabele plek om te lezen. Een uitnodigende omgeving kan bijdragen aan het creëren van een positieve houding ten opzichte van lezen.  

4. Samen lezen stimuleren = groeiende interesse in lezen  

In een leesomgeving worden kinderen omringd door boeken, maar ook door andere kinderen die lezen. Dit kan het voor kinderen aantrekkelijk maken om samen te lezen en elkaar te inspireren om meer te lezen. Samen lezen kan ook zorgen voor meer interactie en discussie over boeken, waardoor kinderen hun begrip en interesse in het lezen vergroten.  

5. Een inspirerende leesomgeving = Het belang van lezen benadrukken  

Door een omgeving te creëren waarin lezen wordt aangemoedigd en gestimuleerd, wordt het belang van lezen als een cruciale vaardigheid in het onderwijs en in het leven benadrukt.  

Kortom, een leesomgeving creëert een positieve houding ten opzichte van lezen, het zorgt voor leesplezier en het ontwikkelt leesvaardigheid, woordenschat, taalgevoel en kennis.   

 Het creëren van een leesomgeving begint bij het opzetten van een schoolbibliotheek met een gevarieerde en up-to-date collectie boeken.  

Wil je meer weten over hoe je een nieuwe schoolbibliotheek start? Lees dan dit artikel.