Zo start je een nieuwe schoolbibliotheek

Het opzetten van een bibliotheek op jouw school hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar waar begin je? We hebben een stappenplan voor je opgesteld om je daarbij te helpen.  

Stap 1 De juiste boeken 

Leerlingen trek je naar de schoolbibliotheek met een frisse, goed verzorgde en actuele collectie. Dat betekent ook het afscheid nemen van oude en gedateerde boeken. Kijk bij de plaatselijke bibliotheek naar de mogelijkheden van de Bibliotheek op school. Of neem contact op met NBD Biblion. 

Op basis van het budget, kenmerken en de visie van je school, wordt er een advies gegeven over het aantal en soort boeken dat bij jouw school past.  Ook zijn er startcollecties beschikbaar waarmee je direct een mooie start kan maken met jouw bibliotheek op school. 

TIP: kijk welke subsidies er beschikbaar zijn voor het stimuleren van lezen op school.
kind met boek
jongetjes met boek

Stap 2 Zorg voor een goede ruimte 

De bibliotheek moet uitnodigend zijn voor kinderen. Zorg voor een fijne en gezellige plek, creëer een leeshoek met zitkussens of banken en zorg voor (niet te hoge) goede kasten. Zodat kinderen lekker kunnen struinen tussen de boeken.   

Maak ook een plek waar je een aantal boeken kunt presenteren. Bijvoorbeeld een tafel met boeken uit een actueel thema als kinderboekenjury of Kinderboekenweek.  

De bibliotheek op school heeft een flyer gemaakt over de inrichting en presentatie van een schoolbibliotheek. 

Stap 3 Zorg voor een systeem in de boekenkast  

Het vinden van het juiste boek is makkelijker als er een systeem is.  Aura Online en Aura Junior zijn softwaresystemen speciaal ontwikkeld voor het organiseren en up-to-date houden van een schoolbibliotheek. Dit gaat van het printen van etiketten, inzicht krijgen in de collectie en zelfs het faciliteren van een uitleensysteem voor de boeken.  Zo weet je welke boeken veel gelezen worden en waar je meer van moet bestellen.  Aura Junior is gericht op het basisonderwijs en Aura Online op het voortgezet onderwijs. 

TIP: maak iemand verantwoordelijk: stel een leescoördinator aan
kind kiest boek
so dbos

Stap 4 Aantrekkelijk houden van de collectie 

Om de schoolcollectie aantrekkelijk te houden is er ook onderhoud nodig. Verouderde, vieze of kapotte boeken moeten worden vervangen. De collectie moet ook steeds worden aangevuld zodat hij blijft passen bij actuele thema's en nieuwe titels.  Het up-to-date houden kan via de Bibliotheek op School of via NBD Biblion. Er zijn collectie adviezen beschikbaar.  Ook kun je kiezen voor een Boekenabonnement waarmee je automatisch vier keer per jaar aanvullingen ontvangt voor jouw bibliotheek. 

Hulp nodig bij het starten van een schoolbibliotheek?

Heb je een vraag? We denken graag met je mee.  Bel ons zelf of laat je gegevens achter dan bellen we jou. 

 

Laat ons weten op welk nummer wij jou kunnen bereiken.

 

Het opzetten van een schoolbiblliotheek doe je met NBD Biblion

Het opzetten van een schoolbibliotheek is een uitdagend project. Cruciaal is het selecteren van een breed scala aan boeken en andere leermiddelen die aansluiten bij de leeftijd, het leesniveau en de interesses van de leerlingen. Bovendien is het belangrijk om een comfortabele en stimulerende omgeving te creëren die het lezen bevordert.

Een goed opgezette schoolbibliotheek kan een enorme positieve impact hebben op het leerproces en de leescultuur van de school.

Neem contact op

 

Ontdek de kracht van NBD Biblion

We geloven in de kracht van schoolmediatheken en de verhalen die hier te vinden zijn. Verhalen in allerlei soorten en maten die leesbevordering en leesplezier stimuleren. Omdat ze de verbeelding prikkelen en leerlingen helpen de wereld beter te begrijpen en hun kennis te vergroten.

NBD Biblion selecteert en beschrijft een breed aanbod (nieuwe) titels en levert deze in een uitleenklare versie aan mediatheken voor scholen. We zetten ons dagelijks in om de mediatheken zoveel mogelijk te ondersteunen en te ontzorgen. Ook binnen de snel veranderende digitale samenleving.