Duurzaamheid

Binnen NBD Biblion zoeken we continu naar nieuwe manieren om onze werkzaamheden op een duurzame manier in te vullen. En dat lukt ons steeds beter: ook op het gebied van duurzaamheid boeken we steeds meer vooruitgang.

biofolie nbdb

Oningewerkte en volledig ingewerkte boeken

Wij verlengen de levensduur van boeken met softcover door er kwalitatief hoogwaardige hardcovers van te maken. Zo voorzien we je niet alleen van uitleenklare materialen maar wint jouw bibliotheek ook aan duurzaamheid. Onze volledig ingewerkte boeken blijven jarenlang mooi: de boeken worden voorzien van een verstevigde boekomslag en geplastificeerd. Hierdoor wordt de levensduur van het bibliotheekboek met jaren verlengd.

Liever plasticvrij? Voor onze nieuwste bindwijze 'Oningewerkt' blijft de boekomslag ongewijzigd. De boeken worden dan wel voorzien van metadata en kunnen bij binnenkomst in de bibliotheek zo de kast in. 

Biobased plastic

Het gebruik van onze plastic op onze volledig ingewerkte boeken willen wij ook steeds meer verduurzamen. Daarom start in het tweede kwartaal van 2020 een pilot met Biobased plastic. Deze plastic is gemaakt van hernieuwbare BRASKEM-suikerriet LDPE. Het is 100% recyclebaar is en bevat geen weekmakers of zware metalen. Op deze pagina houden we jullie op de hoogte over de voortgang van dit project.

Pilot oplossing afvalstromen

Jaarlijks worden honderdduizenden boeken vernietigd omdat ze als titel verdwijnen uit de bibliotheken. Vanuit de bibliotheken is de wens naar voren gekomen om voor de afvalstromen (met name oude / versleten boeken) een duurzame/ circulaire oplossing te vinden. We zijn daarom gestart met een pilottraject Biebox waar we deze mogelijkheid onderzoeken en uittesten.

Fase 1: Ontdekken / van mogelijkheden en kansen voor circulaire proposities
Fase 2: Ontwikkelen / van concrete circulaire oplossing(en)
Fase 3: Ontplooien / van de circulaire activiteit

Op deze pagina houden we jullie op de hoogte over de voortgang van dit project.

Duurzaam pand

Het bedrijfspand van NBD Biblion in Zoetermeer is zelf ook ontworpen met het oog op duurzaamheid. In de zomer wordt warmte en in de winter koude opgewekt en opgeslagen voor hergebruik. Er wordt overal energie zuinige ledverlichting toegepast. Het dak heeft deels een mos­sedumlaag van vetplantjes. Dat verlengt de levensduur van de dakbedekking, houdt regenwater langer vast en beperkt het effect van temperatuurschommelingen.

Nina Nannini ligt toe: "We werken nu met warmte- en koude opslag, via onder meer het parkeerdek wordt veel warmte in de zomer en koude in winter opgewekt, wat wordt opgeslagen in de grond. De gevels, vloeren en daken van de productieruimten (uiteraard ook het kantoordeel) zijn zo ingericht dat er nauwelijks energieverlies optreedt bij conditionering. Ook is er overal LED verlichting toegepast én zijn er vides die het daglicht op de werkplekken binnenlaten. Het dak heeft deels een mossedumlaag van vetplantjes. Dat verlengt de levensduur van de dakbedekking, houdt regenwater langer vast en beperkt het effect van temperatuurschommelingen. De laag heeft bovendien een geluiddempende werking en houdt ook stofdelen vast.’’

Kunnen we helpen?

Heb je een vraag? Onze medewerkers helpen je graag verder. Ze adviseren je waar nodig en kijken ze met je mee welk product of welke dienst bij je past.

Neem contact op