Shortlist NBD Biblion Gouden Strop bekend

De shortlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 is bekend. Nadat op 19 april een longlist van acht spannende boeken bekend werd gemaakt, heeft de jury het aantal kanshebbers op de grootste thrillerprijs van Nederland nu teruggebracht tot onderstaande vier genomineerden. Op alfabetische volgorde van auteursnaam zijn dat:

 • Gerrit Barendrecht met De Russische connectie (Luitingh-Sijthoff)
  "Zeer geslaagde mix van avontuur en geschiedenis."
 • Bas Haan met Lenoir (Ambo Anthos)
   "Een rauw en inktzwart verhaal."
 • Thomas Olde Heuvelt met Orakel (Boekerij)
   "Gruwelijk, meeslepend en origineel."
 • Marion Pauw met Vogeleiland (The House of Books)
   "Je leest deze thriller in één ruk uit."

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Martijn Bennis (directeur ANP), bestaat uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).

Uitreiking
De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 9 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Utrecht. Die avond worden ook de Zilveren Strop (de prijs voor het beste korte spannende verhaal), de NBD Biblion Schaduwprijs (voor het beste spannende debuut) en de Hebban Thrillerprijs (lezersjuryprijs) uitgereikt.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-.

De winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes.

Gouden Strop Thrillertour
De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop zal in wisselende samenstelling met collega thrillerauteurs in het najaar van 2022 een tour maken langs een tiental bibliotheken door heel Nederland.

Op zoek naar foto- en videomateriaal van de Gouden Strop? Bekijk de Mediakit 2022.