Interview met bibliotheek Midden-Brabant over manga's

Vanaf eind januari 2023 gaan we ons manga-aanbod uitbreiden en kunnen bibliotheken kiezen uit 11 populaire series, volledig ingewerkt en klaar voor de uitleen.

De interesse onder bibliotheken is groot. We hebben nu al meer dan 80 aanmeldingen van collectioneurs en mediathecarissen die op de hoogte gehouden willen worden van ons aanbod. Om bibliotheken te helpen die nu nog geen (uitgebreide) mangacollectie hebben, interviewen we in januari elke week een bibliotheek die al een manga-collectie heeft, of zoals de bibliotheek van deze week, er al actief mee bezig is. 

Interview met Anouk van der Putten

Anouk van der Putten gastcollectioneur manga bibliotheek Midden-Brabant

Anouk is sinds september voor een aantal uur in de week gastcollectioneur manga bij de bibliotheek Midden-Brabant. Daarnaast is zij collectieverantwoordelijke en werkt ze in de front office.

Waarom ben je dit gaan doen?

"Vooral omdat ik het heel erg leuk vind. Ik heb vroeger zelf heel veel manga’s gelezen en krijg aan de balie regelmatig vragen over manga’s. Hier wilde ik heel graag iets mee."

Hoe ben je eigenlijk begonnen?

“Ik ben eerst gaan kijken naar bibliotheken die nu al manga’s aanbieden (Rotterdam, Aanzet, Utrecht). Ik heb met verschillende collega’s gesproken en ben ook langs geweest. Super inspirerend. Verder wist ik door mijn werk in de front office natuurlijk al dat er veel vraag is naar manga’s in onze bibliotheek. Maar welke titels ze dan wilden lezen, dat wist ik nog niet. Dus heb ik een online enquête gehouden met maar 3 vragen: 

1.    Welke manga mag niet ontbreken in onze collectie?
2.    Vind je het vervelend dat manga’s altijd in het Engels zijn?
3.    Wat is je leeftijd?

Binnen twee weken hadden we 282 reacties, met in totaal 849 stemmen voor 207 verschillende titels."

Ik had zelf gedacht dat eigenlijk vooral jongeren de manga’s zouden lezen, maar uit ons onderzoek bleek, dat ook jongvolwassenen tot zo’n 25 jaar enthousiast zijn over manga’s. En dat de manga’s in het Engels zijn, werd eigenlijk door niemand als een probleem ervaren.

Jij hebt nu een selectie gemaakt voor manga’s die aangeschaft moeten worden.

Waarop heb je jouw keuze gebaseerd?

“Ik ben begonnen met de resultaten van de enquête te bekijken en ben ik in eerste instantie gaan googelen. Sommige manga’s vielen gelijk af doordat ze bijvoorbeeld slecht leverbaar waren, of echt te gewelddadig. Ook heb ik gekeken naar de collectie bij andere bibliotheken. Ik hanteer 3 criteria:

  1. Is ons aanbod een beetje divers? Dus niet alleen ‘Shônen’ (actiemanga).
  2. Zijn alle delen leverbaar?
  3. Voorkeur voor kortere series (van sommige series zijn wel 100 delen) en stand alones.

Verder heeft mijn collega Robin Verstegen, die zelf nog veel manga’s leest, ook de lijst bekeken en aanvullingen gedaan."

Waar komen de manga’s te staan?

“We hadden eerst helemaal geen ruimte voor de manga’s in de Bibliotheek LocHal, maar inmiddels hebben we een kast klaar staan in de jongerenhoek bij de graphic novels en strips. Hier ben ik echt heel blij mee. Ik kan niet wachten totdat de kast gevuld is.”

Gaan jullie nog iets doen aan promotie?

“Dat is wel de bedoeling, vooral via social media. Maar eerlijk gezegd denk ik, dat ook zonder promotie de kast binnen de kortste keren half leeg is 😉.”

Aanbod NBD Biblion

In onze shop vind je een handig overzicht van alle series die we aanbieden met een korte beschrijving per serie.

Manga's leverbaar bij NBD Biblion vanaf januari 2023