Interview met de Bibliotheek Venlo

Vanaf 31 januari 2023 zijn er 11 manga-series te bestellen bij NBD Biblion. Volledig ingewerkt en klaar voor de uitleen. In de maand januari delen we de ervaringen van andere bibliotheken met manga’s. Deze week interviewen we Eileen Bosch van Bibliotheek Venlo.

Interview met Eileen Bosch

Interview met Eileen Bosch Bibliotheek Venlo

Eileen is community librarian voor de jongeren en doet ook een stukje collectie bij Bibliotheek Venlo. “Als community librarian sta ik de helft van de tijd echt in de bibliotheek en de andere helft doe ik activiteiten voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Ik doe dit nu sinds november 2021 en vind het echt heel erg leuk.” Dat ze het meent, is te zien aan the big smile op haar gezicht.

Vond iedereen het direct een goed idee om te starten met manga’s?

“Nee zeker niet. Er zijn best veel vooroordelen. Is het niet te gewelddadig? Past dit wel in de bibliotheek? Maar als je meer jongeren in je bibliotheek wilt hebben die gaan lezen, dan moet je wel de spullen aanschaffen die ze willen lezen. Aan de balie kreeg ik dagelijks de vraag van jongeren of we ook manga’s in onze bibliotheek hadden. En ook onze lees- en mediaconsulent VO kreeg dezelfde vragen.”

Wat is jullie budget voor manga’s?

“We zijn klein begonnen, maar inmiddels hebben we een subsidie van de gemeente gekregen en daar kan ik de series die NBD Biblion aanbiedt van aanschaffen.”

Hoe kwamen jullie aan die subsidie?

“Er kwam iemand langs van de gemeente en die vroeg zelf aan de directeur of we misschien ook iets met manga’s doen. Omdat we naast het aanbieden van manga’s ook activiteiten doen, hebben we nu een mooi bedrag subsidie gekregen.”

Wat organiseren jullie allemaal rondom manga’s?

Manga meet-up in Bibliotheek Venlo

“We hebben een samenwerking met het Filmhuis, dat even verderop zit. Elke maand organiseren we een Manga Meet-Up. Tijdens deze activiteit komen mangaliefhebbers bij elkaar om anime te kijken (in het Filmhuis) of manga’s te lezen (bij ons). Ook organiseren we manga tekenworkshops.”

Hoe bepaal jij welke manga’s je in je collectie opneemt?

“Tijdens de Manga Meet-Ups loop ik zelf ook rond en vraag ik aan de jongeren wat ze lezen en wat ze leuk vinden. Ik noteer ook hun naam en telefoonnummer en als we dan een titel binnen hebben, dan stuur ik ze een appje. Vinden ze echt heel leuk! Laatst vroeg iemand of we geen manga boekenclub konden beginnen. Natuurlijk, als daar behoefte aan is.”

Wat zijn jouw tips voor bibliotheken die nog twijfelen?

  1. Ook als je niet bekend bent met manga, ga het gewoon doen. Het wordt zo gewaardeerd door de jongeren!
  2. Betrek je doelgroep erbij, niet alleen bij de keuze voor de manga’s, maar ook bij de programmering rondom de manga’s.
  3. Check bij je gemeente of er een subsidie mogelijk is. Bij ons was de subsidie gelabeld als ‘urban’.

Wat vind je van de series die NBD Biblion aanbiedt?

“We gaan ze allemaal bestellen. Death Note is echt mijn favoriet. Ik ben zo blij dat jullie die aanbieden.”

Aanbod NBD Biblion

In onze shop vind je een handig overzicht van alle series die we aanbieden met een korte beschrijving per serie.

Manga's leverbaar bij NBD Biblion vanaf januari 2023