Hoe komt een manga in de bibliotheek?

Vanaf 31 januari 2023 kunnen bibliotheken 11 populaire manga-series bestellen bij NBD Biblion. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de verwerking van manga’s in de Binderij? We vroegen het Lars Goorhuis, Teamleider Binderij bij NBD Biblion.

Interview met Lars Goorhuis Teamleider Binderij NBD Biblion

 

Wat gebeurt er als er een manga binnenkomt?

“Als we een mangatitel voor het eerst binnenkrijgen, dan gaat deze eerst naar het Productiebureau. Zij kijken hoe de manga eruitziet en welke bewerking het nodig heeft. Alle bevindingen komen op de productiebon, zodat we de manga in één keer goed kunnen verwerken.”

“Bij manga’s zie je vaak dat teksten en tekeningen dicht tegen de kantlijn aanzitten. Dit betekent dat we het boek als een ingenaaid boek behandelen en het boekblok (dat is het boek zonder de kaft) niet opnieuw kunnen verlijmen. We maken er uiteraard wel een hardcover van. De manga’s zijn vrij kwetsbaar en met een verstevigde kaft hebben bibliotheken (en de lezers uiteraard) er veel langer plezier van. ”

Hoe komen de manga’s aan een verstevigde cover?

Scannen van de manga's om een verstevigde cover te kunnen maken

“We hebben een eigen drukkerij in huis. Mijn collega, Stefan Jacobi, scant de gehele cover, dus inclusief de rug. Dit gebruiken we om de cover opnieuw te kunnen printen en te verstevigen met karton. Dit doen we met een speciale machine.”

Wat is de volgende stap?

“Om er een echt bibliotheekboek van te maken, moeten we er nog een boekhoek en RFID-label opplakken. Op de boekhoek staat de informatie die onze afdeling Data in het systeem heeft gezet. De boekhoek gebruiken bibliotheken om snel te kunnen zien waar een boek over gaat. Door de RFID-label te scannen bij binnenkomst, wordt de voorraad van een bibliotheek automatisch bijgewerkt en kunnen de boeken worden uitgeleend. Wij noemen dat plankklaar koppelen.”

Is het verwerken van manga’s anders dan andere paperbacks die jullie binnenkrijgen?

Extra opletten bij het verwerken van manga's in de binderij van NBD Biblion

“In principe niet. Ze doorlopen eigenlijk dezelfde cyclus als een ander ingenaaid boek. Maar, doordat de tekeningen en de tekst soms wel heel dicht op de kantlijn zitten, moeten onze machinevoerders extra goed opletten. Ook de plek van de boekhoek en RFID-label is anders. Normaal zit de boekhoek voor in een boek en de RFID-label achterin, maar doordat je een manga van achteren naar voren leest, is het logischer om de boekhoek achterin en de RFID-label voorin te plaatsen.”

Lees je zelf manga’s?

“Nee, maar ik vind het wel super tof dat we dit nu leveren als NBD Biblion. Ik heb begrepen dat er heel veel vraag naar is en blije klanten, daar doe je het natuurlijk voor.”

Aanbod NBD Biblion

In onze shop vind je een handig overzicht van alle series die we aanbieden met een korte beschrijving per serie.

Manga's leverbaar bij NBD Biblion vanaf januari 2023