Longlist NBD Biblion Gouden Strop 2023 bekend

De longlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2023 is bekend. Uit een totaal aantal van 41 spannende boeken, verschenen bij Nederlandse uitgeverijen tussen 1 januari en 31 december 2022, koos de jury de onderstaande titels:

  • Gauke Andriesse - Dodelijke gelijkenis
  • Gerrit Barendrecht - De Ripper connectie
  • Mathijs Deen - De Hollander
  • Corine Hartman - De dode die niet werd gemist
  • John Kuipers - Musserts schaduw
  • Thomas Olde Heuvelt – November
  • Elvin Post – Breekpunt
  • Dana Smit - Zonder schuld
  • Charles den Tex - De Repair Club
  • Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg - De Magdalena codex

‘Een mooie lijst,’ aldus juryvoorzitter Pauline Slot. ‘Achteraf konden we constateren dat die ook nog eens de breedte van het spannende genre weerspiegelt: van cosy crime tot historische en bovennatuurlijke spanning. En alles ertussenin.'

De jury bestaat naast voorzitter Pauline Slot (schrijfdocent en auteur, onder meer van Dood van een thrillerschrijfster) uit Anne Versloot (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Ellis Gielen (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022), Gijs Korevaar (freelance thrillerrecensent en interviewer) en Krijna Kuijt (marketeer NBD Biblion).

Shortlist en uitreiking
Op dinsdag 9 mei wordt de shortlist bekendgemaakt. De Schaduwprijs kent geen shortlist. De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 25 mei, van 16.00 tot 17.00 uur in Bibliotheek Neude te Utrecht. Die middag worden ook de NBD Biblion Schaduwprijs (prijs voor het beste debuut) en de Hebban Thrillerpijs uitgereikt.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque ter waarde van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. Tevens zal de winnaar in het najaar van 2023 met andere thrillerauteurs tijdens de Gouden Strop Thrillertour een bezoek brengen aan tien bibliotheken in Nederland. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-. De winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes.

Avond van het Spannende Boek
Aansluitend aan de uitreiking van de thrillerprijzen vindt van 19.00 tot 23.00 uur in Bibliotheek Neude de Avond van het Spannende Boek plaats. Behalve de winnaars van de thrillerprijzen zijn er optredens van diverse Nederlandse thrillerauteurs zoals Marion Pauw, Thomas Olde Heuvelt en nog veel meer. Die avond vindt ook de uitreiking plaats van de Goeken Prijs, de prijs voor het beste korte spannende verhaal. Eregast is de Zweedse auteur Karin Smirnoff die de nieuwe delen van Stieg Larssons Millenium Trilogie voor haar rekening neemt. De Avond van het Spannende Boek vormt de aftrap van de Thriller Weken, die duren van 26 mei t/m 18 juni.