Interview met bibliotheek Utrecht over manga’s

Om bibliotheken te helpen die nu nog geen (uitgebreide) mangacollectie hebben, interviewen we in januari elke week een bibliotheek.

Interview met Marc Conraads Bibliotheek Utrecht over manga's

Interview met Marc Conraads

Marc is collectiespecialist romans voor de hele provincie Utrecht en verantwoordelijk voor de jeugdcollectie voor de stad Utrecht.

Hoe zijn jullie begonnen met manga’s?

"Mijn oudste zoon is een echte manga fan. Toen ik aan hem vroeg of dat ook wat voor de bibliotheek zou zijn, was hij gelijk enthousiast en kwam hij met een lijstje van titels die ik echt zou moeten aanschaffen. Met dat lijstje ben ik naar een gespecialiseerde manga shop in de buurt gegaan en die heeft me verder geadviseerd."

Waar liep je tegenaan?

"Toen we begonnen zo’n 1,5 jaar geleden, was er nog volop corona en waren sommige delen gewoon niet te krijgen. En als je zo’n serie in je bibliotheek neerzet, wil je wel ook deel 1 in je collectie hebben. En dan natuurlijk het handmatig inwerken. Dat was best een dingetje. Al wordt het wel makkelijker bij de vervolgdelen, omdat je het voor een deel natuurlijk kan kopiëren."

Waar staan de manga’s bij jullie?

"We hebben ze geplaatst bij de Jeugd (D) in een speciale kast. We hadden 2 kasten vrijgehouden, maar omdat zo’n 60% standaard is uitgeleend, komen sommige delen niet eens in de kast. Die zijn altijd gereserveerd.
Er zijn trouwens ook zat volwassenen die de manga’s lenen, maar die weten waar ze staan.
Soms twijfel ik wel eens of een titel wel geschikt is voor jeugd, maar we hebben besloten om de manga’s allemaal op één centrale plek te houden. En veel van de manga’s zijn ook in anime en die kijkt de jeugd ook."

Heb je nog tips voor andere bibliotheken?

  1. Ga het gewoon doen. Je weet nu al dat het gaat lopen. 
  2. Schaf aantal populaire series aan. 
  3. Begin eventueel met series die al af zijn.
  4. Hou het divers en laat je leners meebeslissen.
  5. Ter inspiratie: lijst van manga’s die wij hebben aangeschaft

Wat vind je van de series die NBD Biblion aanbiedt?

"Dit zijn hele populaire series."

Ik vind Death Note een interessante titel omdat die zo mysterieus is en One Piece is knettergek, maar moet je wel hebben, want dit is de best verkopende manga ter wereld!

Aanbod NBD Biblion

In onze shop vind je een handig overzicht van alle series die we aanbieden met een korte beschrijving per serie.

Manga's leverbaar bij NBD Biblion vanaf januari 2023