5 tips voor leesbevordering en leesplezier

Want lezen begint met de juiste match

jongen met boek2

Het aantal leerlingen dat op een goed niveau kan lezen, daalt. NBD Biblion helpt scholen met leesbevordering en leesplezier; met het starten van een schoolbibliotheek en inspirerende verwerkingsopdrachten. Een mooie start om de leesmotivatie en het leesniveau weer te verhogen. We geven graag wat tips.

Tip 1: bied passende leesboeken aan voor iedereen

Kijk bij het uitkiezen van boeken goed naar leeftijd, geslacht, anderstaligen, interesses, et cetera. Door iedereen op haar of zijn niveau én interesses een passend boek te geven, houd je het leuk voor de kinderen om te blijven lezen.

jongentjeboek
collectie puzzel

Tip 2: blijf je collectie vernieuwen

Vul je collectie aan met de nieuwste boeken en boeken over actuele onderwerpen om lezen interessant te houden. NBD Biblion of een leesconsulent van De Bibliotheek op School kan je hierbij helpen. Extra tip: hier kun je subsidies voor gebruiken die vanuit de overheid beschikbaar zijn gesteld.

Tip 3: lees dagelijks voor uit boeken met actuele thema’s

Voorlezen is een eerste stap om te laten zien hoe spannend of interessant het kan zijn om te lezen. En door voor, tijdens of na het lezen te praten over deze boeken stimuleer je de taal- en leesontwikkeling. Maak gebruik van handige themalijsten om boeken uit actuele thema’s te leren kennen, bijvoorbeeld Mediawijsheid of Gi-Ga-Groen.

voorlezen
digitale vaardigheden

Tip 4: zet digitale vaardigheden in

Digitale vaardigheden helpen om leesbevordering op een vernieuwende manier te stimuleren. Met opdrachten van Skillsdojo zoals ‘bouw een app van je favoriete boek’, ‘maak een animatiefilm’ of ‘echt of fake’ maak je taalvaardigheid én lezen leuk. Deze opdrachten kun je op een natuurlijke wijze combineren met digitale vaardigheden.

Tip 5: leer kinderen zelf zoeken naar een passend boek

Met de online bibliotheeksoftware Aura Junior kunnen kinderen zelf op ontdekkingstocht gaan in de online catalogus van jouw school. Door een eigen zoektocht in te zetten, kiezen kinderen op meerdere criteria een boek. Zo vinden ze gemakkelijker boeken die aansluiten op hun interesses, leeftijd en niveau.

boeken zoeken
NBD Biblion is ook dit keer weer te vinden op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), de grootste vakbeurs van de onderwijsbranche. Kom je langs bij de stand van NBD Biblion?

Meer info en aanmelden

not puzzel

Standing orders schoolbibliotheek

Met een Standing Order abonnement voor schoolbibliotheken ontvang je vier keer per jaar een set boeken die passen binnen het basisonderwijs. We maken een selectie uit duizenden beschikbare titels. Iedere Standing Order is samengesteld volgens de normen van Bibliotheek op school.

Bibliotheeksoftware

De bibliotheeksoftware Aura is een eenvoudige online tool voor een schoolbibliotheek. Aura Online wordt al gebruikt door 85% van de scholen in voortgezet onderwijs in Nederland.

Collectie diensten onderwijs

We helpen je met inspiratie voor je mediatheekcollectie. Bijvoorbeeld met themalijsten en collectie-advies. Daarnaast is het mogelijk verstevigde mediatheekboeken bij ons te bestellen, net zoals je die in de bibliotheek hebt.