Stem van de medewerker:

Kim

Cöordinator AutoMetaData

“We maken book recommendation software en verzamelen metadata over boeken aan de hand van kunstmatige intelligentie”

kim

Kim is Cöordinator AutoMetaData. “We maken book recommendation software en verzamelen metadata over boeken aan de hand van kunstmatige intelligentie”, legt Kim uit die sinds mei 2023 bij NBD Biblion werkt. 
Voorheen was het proces van metadateren van titels het werk van bibliografen en redacteuren. In 2022 werd deze werkwijze deels geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Zo wordt een nieuwe titel digitaal gelezen door de computer, vervolgens kent slimme software met hoge precisie alle metadata toe en maakt hiervan een korte inhoudelijke tekst. 

“Ik ben onderdeel van een team annotatoren dat de verzamelde data over boeken controleert en verbetert. In de praktijk houdt dat in dat ik dagelijks bibliografische en redactionele informatie over boeken naloop en waarborg dat het team op een consistente, kwalitatief hoogwaardige manier annoteert”, aldus Kim. “De combinatie van tekstueel inhoudelijk werk en het coördineren van het team is uitdagend.”

Kim is nieuw in de boekenbranche, maar voelt zich er al helemaal thuis. “Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en ben werkzaam geweest in de culture hoek. Daar ligt ook mijn interesse, dus ik vind het heel fijn om met boeken te werken”, vertelt hij. “En verder heb ik het ook erg naar mijn zin bij NBD Biblion. Er werken veel slimme en betrokken collega’s en de werksfeer is goed.”