Winnaars Beste Bibliotheek van Nederland en NBD Biblion Jeugdspecialist 2023 bekend

Beste bibliotheek

Bibliotheek Dommeldal (vestiging Son en Breugel) is de winnaar van de Beste Bibliotheek verkiezing 2023. De bibliotheek kreeg de prijs uitgereikt tijdens het feestelijke slotstuk van Bibliotheekplaza. Tijdens het event werd tevens de  NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 bekend gemaakt. De winnares is Merel Kuitert, ze is jeugdbibliothecaris van de bibliotheek Uden. De winnaars kregen hun prijs uitgereikt door Nina Nannini, directeur van Stichting NBD Biblion.

“De jury vindt dat de Bibliotheek Son en Breugel blijk geeft van een heldere koers, een professioneel team en een uitgesproken programmering, vormgegeven in samenwerking met passende partners”, aldus de vijfkoppige vakjury. Deze bestond dit jaar uit voorzitter Chris Wiersma (bibliotheekconsultant en voormalig directeur van De Nieuwe Bibliotheek in Almere), Ilona Ebels (manager bibliotheken bij Biblionet Groningen en winnaar van de editie van 2022), Gerard Meijer (programmamanager Stichting Samenwerkende POI’s Nederland), , Jeanine Deckers (directeur-bestuurder van Bibliotheek Bibliorura) en Erna Staal (directeur van de Bibliotheek Gouda).
Menno Goosen (hoofdredacteur van Bibliotheekblad) en Anne van den Dool (adviseur op het gebied van bibliotheekcollecties) ondersteunden hierbij de vakjury.

De andere bibliotheken die in de running waren voor de titel waren Barendrecht Carnisselande (de Bibliotheek Aanzet), Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid), Katwijk aan Zee (Bibliotheek Katwijk) en Purmerend (de Bibliotheek Waterland). De jury ging bij de vijf bibliotheken langs om te kijken naar hun inhoudelijke programma’s, de transitie naar de maatschappelijk programmerende bibliotheek, de kennis en kunde van de medewerkers, collectievorming, het gebouw en de inrichting en het volbrengen van alle wettelijke taken. Dit jaar werd extra gelet op de programmering. De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion.

Jeugdspecialist van het Jaar
Ook bij de prijsuitreiking voor de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 was het spannend. Jeugdbibliothecaris Merel Kuitert van bibliotheek Uden wist haar twee collega’s Monique Dijkgraaf (leesconsulent voortgezet onderwijs bij Bibliotheek Noord-Veluwe) en Astrid Goedknegt (consulent lezen en media bij Bibliotheek Kennemerwaard) voor te blijven.

De jury noemt Merel Kuitert een ‘creatieve krachtpatser’. “Ze brengt leesplezier naar jongeren in het voortgezet onderwijs, met activiteiten, advies en innovatieve initiatieven. Merel begrijpt jongeren en blijft ze boeien met nieuwe ideeën.”

Jeugdspecialist


Geldprijs
De titel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is de prijs voor de meest bevlogen jeugdspecialist van Nederland. De winnaar neemt naast deze titel ook een geldprijs van
€ 1000 in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt. De jury bestond dit jaar uit Marloes Manshanden (Probiblio), Toos van den Beuken (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022) en Esther Laan (NBD Biblion).

De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen NBD Biblion, CPNB en Bibliotheekblad. Voor de uitreiking van de prijzen werd dit jaar samengewerkt met Probiblio, de awards werden namelijk voor het eerst uitgereikt tijdens de feestelijke jubileumeditie van het congres Bibliotheekplaza.