Rima Orie en Zoulfa Katouh winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023

Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren is officieel gestart. De winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023 zijn zojuist bekendgemaakt op BoekTok Live, het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig won Rima Orie met In het vervloekte hart. In de categorie Vertaald ging de prijs naar Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh. Vertaler Merel Leene nam de prijs in ontvangst. Tijdens de Boekenweek van Jongeren krijgen jongeren de verhalenbundel 3PAK cadeau in de boekhandel, bibliotheek of op school.

De jongerenjury zegt het volgende over In het vervloekte hart (Moon): ‘Het is een prachtig boek waar wij enorm van hebben genoten. Het is een boek dat ontzettend goed aansluit bij de doelgroep, en dat bovenal gewoon leuk is om te lezen’. 
 
‘Ook dit verhaal is prachtig geschreven, met thema’s zoals oorlog, PTSS, liefde en vriendschap. Het heeft goed uitgewerkte personages en een plottwist die je niet ziet aankomen’, vertelt de jongerenjury over Zolang de citroenbomen bloeien (Blossom Books). 
 
Lees hier het hele juryrapport. 

BoekTok Live

BoekTok Live vond dit jaar plaats in de bibliotheek Neude in Utrecht. Het festival opende met de overhandiging van de eerste exemplaren van 3PAK aan de auteurs uit de bundel en de bekendmaking van de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023. Oud-winnaar Tom De Cock reikten de prijzen uit. Daarnaast was er nog veel meer te doen in de bibliotheek zoals interviews met 3PAK-auteur Philip Huff en internationale auteurs Ruta Sepetys en Ali Hazelwood en workshops zoals ‘Zelf weten’ door 3PAK-auteurs Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen of ‘Worldbuilding’ door kersverse winnaar en 3PAK-auteur Rima Orie. Verder waren er groepsgesprekken, Q&A’s met uitgevers en een brede randprogrammering met onder andere de filmvertoning van BoekTok-hit Red, White and Royal Blue, poëziekaraoke, beste-boek-bingo en verschillende shops.

Boekenweek van Jongeren

BoekTok Live is de start van de Boekenweek van Jongeren. Tot en met 24 september kunnen jongeren via school, de boekhandel of de bibliotheek nu gratis 3PAK bemachtigen: een bundel met korte verhalen van Rima Orie, Philip Huff en Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen (Damn, honey). 3PAK is ook beschikbaar als e-book en luisterboek via o.a. Jeugdbibliotheek.nl, de LEES-app en Storytel. Door middel van BoekTok Live, de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 jaar geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden.

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Een jongerenjury kiest de twee winnaars, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist opstelde. Voor beide winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2500 euro. Vorig jaar won Lily van Tom De Cock (Pelckmans) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Het meisje met de luidende stem van Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen (Signatuur), in de categorie Vertaald. 
 
Dit jaar waren in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig naast In het vervloekte hart van Rima Orie de volgende titels genomineerd: De droomfabriek van Gerwin van der Werf (Atlas Contact), De geur van een moeder van Lucia van den Brink (Ambo Anthos), Niet geschikt voor publicatie  van Gabrielle la Rose (Lebowski) en Weerlicht van Jante Wortel (Das Mag).
 
In de categorie Vertaald maakten naast Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh deze vier titels kans: Buiten het veld van H.N. Khan, vertaald door Dennis Keesmaat (Querido), Een liefde van Arnaud Cathrine, vertaald door Vincent Oostelbos & Jacques Dohmen (Querido), Gamechanger van Neal Shusterman, vertaald door Maria Postema (Pelckmans) en Ik moet je verraden van Ruta Sepetys, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Luitingh-Sijthoff).
 
De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Esther Heurter, Jacky Hitzert en Aukelien Weverling. De jongerenjury, die de twee winnende boeken bepaalde, bestaat uit: Paris Duivenvoorden (voorzitter, 17 jaar), Jouhaina Chaalan (15 jaar), tweelingzussen Danique en Rosalie de Jong (18 jaar), Thomas Leeuw (15 jaar) en Fleur Siersma (15 jaar). 

Partners Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en De Schrijverscentrale. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB nationale bibliotheek, Stichting De Versterking en Fonds 21.