Interview met de Bibliotheek AanZet over manga's

Om bibliotheken te helpen die nu nog geen (uitgebreide) mangacollectie hebben, interviewen we in januari elke week een bibliotheek.

Interview met Lonneke van der Ark over manga's

Interview met Lonneke van der Ark

Lonneke is Programmamanager Collectie & 3rd place bij de Bibliotheek AanZet. “Een hele mond vol”, lacht Lonneke. “Het komt er op neer dat ik verantwoordelijk ben voor het collectiebudget en een vinger aan de pols hou op de inkoop, die we hebben uitbesteed aan NBD Biblion. Voor wat betreft 3rd place gaat het vooral om de beleving in de bibliotheek. Mijn rol is om daar een stukje magie aan toe te voegen.” 

Wat was voor AanZet de aanleiding om te starten met manga’s?

“Ik werk pas sinds mei 2022 voor de Bibliotheek AanZet. Ik heb hiervoor 15 jaar bij een boekhandel gewerkt en daar was manga al 2 jaar door het dak geschoten. Door manga’s aan te bieden, zagen we ook veel meer jongeren bij ons in de boekhandel. Ik was daarom verbaasd dat er in de bibliotheek nog helemaal geen manga’s verkrijgbaar waren. En ook van de leesconsulent die veel bij middelbare scholen komt, hoorde ik dat er veel vraag was naar manga’s. Zo werd het mijn eerste project."

Hoe hebben jullie de manga’s geïntroduceerd?

“Toen we de eerste manga’s binnen hadden, hebben we een persbericht verstuurd, wat vooral is opgepakt door de lokale pers. Pas toen de collectie wat meer body had, hebben we afgelopen oktober een groot Halloweenfeest georganiseerd. Iedereen mocht in cosplaykostuum (verkleed als je favoriete manga-figuur) naar de bieb komen. We hadden ook een kostuumparade met prijzen. Hier kwamen iets van 200 jongeren op af.”

En wat doen jullie nu?

“Nu zit het in onze reguliere programmering. We hebben een speciale manga-pagina op onze website en wij hebben een community op discord. Hier zitten heel veel jongeren op en van hen krijgen we ook tips. Die groep heeft laatst vanuit eigen initiatief iets georganiseerd in de bibliotheek. Verder zijn we ook bezig met een bibliotheekpas met een manga-afbeelding.”

Waar staan de manga’s?

“Wij hebben ze geplaatst bij de young adults. Jongeren vinden het dan wel. We hebben echt ruimte moeten maken en het past nu nog maar net. Gelukkig is zo’n derde continu uitgeleend. 
In 2025 komen we in een nieuw pand samen met het gemeentehuis. Dan willen we echt een mangavloer gaan inrichten.”

Manga’s lees je van achter naar voren en van rechts naar links. Best gek in het begin, maar het went al snel.

Heb je het idee dat er nu meer wordt gelezen dan voorheen?

“Het is nog te vroeg om dat echt te  kunnen zeggen. Ik zie wel dat veel meer jongeren de weg naar de bibliotheek hebben gevonden. Het is echt een plek voor ontmoeting geworden en ik zie steeds meer jongeren ook lezen in de bibliotheek. Dit heeft misschien ook te maken met de populariteit van boektok."

Heb je nog tips voor bibliotheken die gaan starten met manga?

  1. Betrek je doelgroep erbij. Zij kunnen heel goed aangeven, wat nu veel wordt gelezen en door hen te betrekken, voelen ze zich ook gehoord.
  2. Kijk of je een mangaspecialist hebt in je omgeving, bijvoorbeeld een boekhandel. 
  3. Voor de eerste aanschaf had ik een apart (aanvullend) mangabudget en dat is wel heel fijn. Dan heb je direct wat variatie in je aanbod.

Wat vind je van de series die NBD Biblion aanbiedt?

“Dit zijn populaire series en bieden een mooie basis als je wilt starten met manga’s. Demon Slayer is bij ons permanent uitgeleend en heeft nog nooit in de kast gestaan. One Piece hebben we nog niet, maar hier is wel veel vraag naar. Ook One-Punch Man is heel populair bij ons.”

Aanbod NBD Biblion

In onze shop vind je een handig overzicht van alle series die we aanbieden met een korte beschrijving per serie.

Manga's leverbaar bij NBD Biblion vanaf januari 2023