Genomineerden Beste Bibliotheek + Bibliotheekspecialist bekend

Op 2 november reiken Bibliotheekblad (vakblad voor de bibliotheeksector) en Stichting NBD Biblion (de dienstverlenende organisatie en kennispartner voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland) traditiegetrouw weer de prijs uit voor de Beste Bibliotheek van Nederland. Tevens is er dit jaar de tweejaarlijkse verkiezing voor de Beste Bibliotheekspecialist.

Hieronder vindt u de genomineerde bibliotheken én bibliotheekspecialisten. Voorafgaand aan de uitreiking is het mogelijk om via de website van bibliotheekblad.nl in de periode van 1 oktober tot en met 22 oktober te stemmen op de genomineerden via www.bibliotheekblad.nl. Op de website zullen profielen van de bibliotheken en bibliotheekspecialisten geplaatst worden.

De vakjury bestaande uit Peter Kok, Hans van Velzen, Jeanine Deckers, Chris Wiersma, Jolanda Robben en Menno Goosen, heeft de shortlist voor de prestigieuze awards voor de Beste Bibliotheek en de Beste Bibliotheekspecialist 2021 samengesteld.  Uit de aanmeldingen en uit een door de juryleden opgegeven voorkeur, is de volgende shortlist samengesteld:

Genomineerde bibliotheken:

Afbeelding verwijderd.

  • Bibliotheek Alphen Centrum (de Bibliotheek Rijn en Venen)
  • Bibliotheek Budel (de Bibliotheek De Kempen)
  • CulturA & Zo Nootdorp (de Bibliotheek Oostland)
  • Bibliotheek Kerkrade (de Bibliotheek Kerkrade/Simpelveld/Voerendal)
  • de Bibliotheek Venlo

Genomineerde bibliotheekspecialisten:

Afbeelding verwijderd.

  • Anneke Tiddens, lees- en mediaconsulent bij Biblionet Groningen. Tevens consulent leesbevordering en informatievaardigheden, en specialist educatie.
  • Jantien Borsboom, projectleider KennisCloud/programmamaker Digilab & Kennismakerij bij Bibliotheek Midden-Brabant.
  • Milet Verberne, marketing communicatie specialist bij Bibliotheek Hoorn en marketeer bij Bibliotheek IJmond Noord.

Publiek stemt mee

Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek en specialist van zijn/haar voorkeur. Uiteraard is het niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. De bibliotheken en specialisten zullen zich presenteren door middel van een video en een profiel. Stemmen kan van 1 oktober tot en met 22 oktober op www.bibliotheekblad.nl De Beste Bibliotheek en de beste Bibliotheekspecialist van Nederland is diegene die zowel door de vakjury als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. De stem van de vakjury weegt hierin dit jaar voor het eerst twee keer. De bibliotheek en de bibliotheekspecialist die als beste worden verkozen, ontvangen de NBD Biblion / Bibliotheekblad Award.

Oordeel vakjury

De vijf genomineerde bibliotheken worden bezocht door de juryleden, die hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten, service & klantgerichtheid, maar die vooral oog zullen hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners.

Doel verkiezing

Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek en Beste Bibliotheekspecialist wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet.

Uitreiking awards

De awards worden op 2 november uitgereikt tijdens een livestreamsessie die gehouden wordt bij NBD Biblion in Zoetermeer. Nadere informatie over het aanmelden voor deze livestream wordt tzt gepubliceerd op de website van Bibliotheekblad en NBD Biblion.

Functies juryleden

1. Peter Kok: directeur-bestuurder Bibliotheek Midden-Brabant en winnaar van de Beste Bibliotheek 2020 (LocHal).
2. Hans van Velzen: bibliotheekadviseur, auditor, voorzitter KB-Inkoopcommissie e-content en voormalig directeur-bestuurder OBA.
3. Jeanine Deckers: directeur-bestuurder Bibliotheek Bibliorura, bestuurslid Vereniging van Openbare Bibliotheken, architectuurhistoricus en maker van het blog Ten Aanval.
4. Chris Wiersma: adviseur en interimmanager, wegvoorbereider Collectief Landelijk Bibliotheeksysteem en voormalig directeur-bestuurder de Nieuwe Bibliotheek.
5. Jolanda Robben: senior adviseur bij Biblionet Groningen en winnaar van de Beste Bibliothecaris 2018-2019.
6. Menno Goosen: hoofdredacteur Bibliotheekblad.