NBD Biblion Jeugdspecialist

Elk jaar benoemen we samen met een vakjury dé NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar. De beste Jeugdspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil, zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot 18 jaar én weet ook buiten de bibliotheek kinderen te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. Deze bevlogen jeugdspecialist verdient een prijs: de NBD Biblion Jeugdspecialist 2023! De verkiezing Jeugdspecialist van het Jaar 2023 is een samenwerking tussen Bibliotheekblad, CPNB en NBD Biblion.

Jeugdspecialist 2023
wie

 

Wie wordt de Jeugdspecialist van het Jaar 2023?

Collega’s uit de bibliotheekwereld kunnen een collega nomineren die echt een kei is op het gebied van kinder- en jeugdboeken. Een held in het bevorderen van leesplezier bij kinderen door bijvoorbeeld trainingen in 21e-eeuwse vaardigheden of Fablabs. De NBD Biblion Jeugdspecialist is als inspirator voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de jonge doelgroep uit te dagen en weet zowel binnen als buiten de bibliotheek een veilige en prikkelende leesomgeving te creëren.

‘Een jeugdspecialist is dé sleutel voor een kind tot de bibliotheek. Die weet welke boeken voor hem of haar geschikt zijn, weet welke boeken bij de leeftijd en interesses passen en heeft een onuitputtelijke bron van kennis. NBD Biblion vindt dat belangrijk en daarom is deze prijs in het leven geroepen.’

NBD Biblion
over de prijs Jeugdspecialist van het Jaar 2023
Toos

Wil jij iemand nomineren?

Ken jij zo’n topper van een jeugdbibliothecaris, leesconsulent, leescoach, educatiemedewerker of iemand die geweldige activiteiten kan organiseren, waardoor de bibliotheek voor alle kinderen relevant en interessant blijft? Meld deze collega dan snel aan en moedig ook vakgenoten aan om hetzelfde te doen, juist in deze tijd waarin jeugdspecialisten onmisbaar werk doen achter de schermen! Je hebt tot woensdag 10 mei 2023 de tijd om jouw nominatie in te dienen via het aanmeldformulier. In oktober zal de Top 3 bekend zijn.

Naar het aanmeldformulier

Bekijk het Algemeen Reglement

Dit jaar is de uitreiking in november!

De uiteindelijke winnaar wordt op 9 november bekendgemaakt (data onder voorbehoud) tijdens de uitreiking van de verkiezing van de Beste Bibliotheek en Jeugdspecialist van het Jaar in Zoetermeer.

De winnaar neemt naast de titel NBD Biblion Jeugdspecialist ook een geldprijs van €1000,- in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt.

 

Toos van den Beuken Jeugdspecialist van het Jaar 2022

De Jeugdspecialist van 2022!

Toos van den Beuken van Bibliotheek Helmond-Peel is NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022. In mei 2022 verrasten we haar met dit fantastische nieuws tijdens een online uitzending. Joran van de BiebBoys en winnaar van 2021 overhandigde haar de waardecheque. 'Is ze leescoach, bibliothecaris of trainer Open Boek? Al 40 jaar is ze actief voor de regio Helmond-Peel op het gebied van leesplezier. Geen doelgroep is haar onbekend: scholen, pabo’s, andere bibliotheken, de gemeente, Poolse ouders en anderstalige inwoners', aldus de jury.