Informatie over nieuwe productiesysteem

Bekijk de speciale informatiepagina met de updates over ons nieuwe productiesysteem.

NBD Biblion Jeugdspecialist

Elk jaar benoemen we samen met een vakjury dé NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar. De beste Jeugdspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil, zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot 18 jaar én weet ook buiten de bibliotheek kinderen te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. Deze bevlogen jeugdspecialist verdient een prijs: de NBD Biblion Jeugdspecialist 2023! De verkiezing Jeugdspecialist van het Jaar 2023 is een samenwerking tussen Bibliotheekblad, CPNB en NBD Biblion.

Dit jaar is besloten om de handen ineen te slaan met Probiblio en de uitreiking van de Jeugdspecialist van het Jaar een passende plek te geven tijdens de jubileumeditie van Bibliotheekplaza op 9 november.

Jeugdspecialist 2023

Merel Kuitert wint Jeugdspecialist van het Jaar 2023

Jeugdbibliothecaris Merel Kuitert van bibliotheek Uden is bekroond tot Jeugdspecialist van het jaar 2023! De jury noemt Merel Kuitert een ‘creatieve krachtpatser’. “Ze brengt leesplezier naar jongeren in het voortgezet onderwijs, met activiteiten, advies en innovatieve initiatieven. Merel begrijpt jongeren en blijft ze boeien met nieuwe ideeën.”

Merel Kuitert

De genomineerde jeugdspecialisten 2023

 • Monique Dijkgraaf, leesconsulent voortgezet onderwijs bij Bibliotheek Noord-Veluwe
  Monique geeft elke jongeren een ‘kom binnen wees welkom' gevoel
 • Astrid Goedknegt, consulent lezen en media bij Bibliotheek Kennemerwaard
  Als je Astrid ziet, word je vanzelf blij en enthousiast
 • Merel Kuitert, jeugdbibliothecaris bij Noord Oost Brabantse Bibliotheken
  Jongeren hangen aan haar lippen

  Lees het hele juryrapport hier.

‘Een jeugdspecialist is dé sleutel voor een kind tot de bibliotheek. Die weet welke boeken voor hem of haar geschikt zijn, weet welke boeken bij de leeftijd en interesses passen en heeft een onuitputtelijke bron van kennis. NBD Biblion vindt dat belangrijk en daarom is deze prijs in het leven geroepen.’

NBD Biblion
over de prijs Jeugdspecialist van het Jaar 2023

Wil jij bij de uitreiking zijn op 9 november bij Bibliotheekplaza?

De uitreiking van NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar & de Beste Bibliotheek van het Jaar vindt voor het eerst plaats tijdens Bibliotheekplaza 2023, op 9 november in het KIT in Amsterdam. De uitreiking van de prijzen is het feestelijke slotstuk van de congresdag met het thema ‘de kracht van verhalen’ en wordt georganiseerd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De winnaar neemt naast de titel NBD Biblion Jeugdspecialist ook een geldprijs van €1.000,- in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt.

Bekijk het hele programma  

Jeugdspecialist 2023
wie

Wie wordt de Jeugdspecialist van het Jaar 2023?

Collega’s uit de bibliotheekwereld kunnen een collega nomineren die echt een kei is op het gebied van kinder- en jeugdboeken. Een held in het bevorderen van leesplezier bij kinderen door bijvoorbeeld trainingen in 21e-eeuwse vaardigheden of Fablabs. De NBD Biblion Jeugdspecialist is als inspirator voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de jonge doelgroep uit te dagen en weet zowel binnen als buiten de bibliotheek een veilige en prikkelende leesomgeving te creëren.

De Jeugdspecialist van 2022!

Toos van den Beuken van Bibliotheek Helmond-Peel is NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022. In mei 2022 verrasten we haar met dit fantastische nieuws tijdens een online uitzending. Joran van de BiebBoys en winnaar van 2021 overhandigde haar de waardecheque. 'Is ze leescoach, bibliothecaris of trainer Open Boek? Al 40 jaar is ze actief voor de regio Helmond-Peel op het gebied van leesplezier. Geen doelgroep is haar onbekend: scholen, pabo’s, andere bibliotheken, de gemeente, Poolse ouders en anderstalige inwoners', aldus de jury.