Grote Vriendelijke Podcast viert eerste jubileum

GVP

De Grote Vriendelijke Podcast, voor volwassenen over jeugdliteratuur, bestaat in september vijf jaar. Met een jubileumaflevering en feestelijke acties voor luisteraars onder de noemer ‘De Grote Vriendelijke Vijf’ vieren de makers het eerste lustrum. NBD Biblion viert het vijfjarig bestaan van de Grote Vriendelijke Podcast met hun mee met een jubileumactie. Maak kans op een NBD Biblion Experience en ervaar zelf hoe een bibliotheekboek wordt gemaakt!

De Grote Vriendelijke Podcast (GVP) begon in september 2018 met afleveringen met Jacques Vriens en Bibi Dumon Tak. Inmiddels hebben kinderboekrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant) 100 afleveringen gemaakt. In de podcast interviewden zij tal van prominente kinderboekenauteurs en illustratoren, onder wie Tonke Dragt, Edward van de Vendel, Jan Terlouw, Charlotte Dematons en Jochem Myjer. Het programma won in 2020 de Dutch Podcast Award in de categorie Muziek & Cultuur.

Naast de interviews ontwikkelden de makers de spin-offs De Grote Vriendelijke Update, een kortere podcast met kinderboekennieuws en boekentips, en De Grote Vriendelijke 100, een jaarlijkse verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden, die in oktober voor de derde keer wordt gehouden. De reguliere afleveringen van de GVP worden opgenomen in de Haarlemse kinderboekwinkel Kiekeboek. Een paar keer per jaar is er een live-opname met publiek.

De Grote Vriendelijke Podcast viert het lustrum met een jubileumuitzending op 5 september, waarin vijf luisteraars terugblikken op afleveringen die voor hen van bijzondere betekenis zijn geweest. Ook komen er vijf feestelijke acties voor luisteraars en donateurs; zo zijn er vijf VIP-kaarten te winnen voor de eerstvolgende liveshow en maken vijf luisteraars kans om aanwezig te zijn bij de opname in de kinderboekwinkel.

De Grote Vriendelijke Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, NBD Biblion, De Versterking, Stichting Lezen, De Nederlandse Boekenbon en ruim 350 donateurs.