Bookarang genereert leessuggesties voor bibliotheekbezoekers

Bookarang leessuggesties

Platform ondersteunt bibliothecaris bij vinden juiste boek voor lezers

Voor lezers die moeite hebben om te kiezen uit het overweldigende aanbod van boeken is er een oplossing: Bookarang. Dit platform is gespecialiseerd in de inhoudelijke analyse van boeken door middel van kunstmatige intelligentie met als doel een goed en leuk leesadvies te geven. Niet op basis van populariteit of andermans gedrag, maar met de inhoud van het boek en de voorkeuren van de lezer als uitgangspunt. De eerste bibliotheken in Nederland maken nu gebruik van deze dienst van NBD Biblion. In Vlaanderen zijn ongeveer 150 bibliotheken aangesloten op Bookarang en inspireren zij maandelijks hun lezers met één-op één advies met persoonlijke boekentips. Door te helpen bij de boekkeuze hopen bibliotheken met Bookarang lezers te verrassen en het plezier in lezen te bevorderen.

Positieve reacties
In Vlaanderen is in 2020 de LeesTipper van Bookarang al gelanceerd en een succes. Daar geeft 85-90% van de lezers aan zeer tevreden zijn over de aanbevelingen die ze krijgen en wordt de collectie breder ontsloten. In navolging hiervan is het platform inmiddels met succes gelanceerd bij verschillende bibliotheken in Nederland.

De Bibliotheek AanZet wil met Bookarang bezoekers inspireren, leesplezier bevorderen en zoveel mogelijk van de collectie uitlichten. Ronald van Capelle, programmamanager digitalisering: “AanZet wil over een aantal jaren een volwaardige virtuele vestiging hebben. Een plek waar inwoners altijd terecht kunnen voor leren, lezen, ontmoeten en hulp. Bookarang is de eerste digitale bibliothecaris van onze virtuele vestiging in spé.”

In Roermond is Bibliorura van start gegaan met Bookarang; de dienst helpt medewerkers en lezers met verrassende en passende boekentips. “Het is een handige hulp voor medewerkers als ze op de vloer om advies worden gevraagd. Zo kon een man die voor zijn vrouw ‘een boek’ mee moest nemen juist een perfect passende titel vinden, door te zoeken met de schuifjes op favoriete auteurs, boeken en thema’s”, aldus bibliothecaris Loesinè Dzjamaljan van Bibliorura.

Hoe werkt Bookarang
Complete boekcollecties worden via Bookarang ontsloten en aangeboden via drie diensten: de LeesTipper, WelkBoek en de ThemaKiezer. Iedereen leest op zijn eigen manier en kiest boeken op een eigen manier, en Bookarang ondersteunt zowel bibliothecarissen én lezers die op zoek zijn naar een passend boek. Mensen kunnen in de collectie zoeken aan de hand van hun eigen favoriete boeken, op onderwerp, thema of genre. Daarnaast kunnen ze filteren op onder andere de complexiteit en de toon of het perspectief van het boek om hun ideale boekentip te vinden. Dit kan actief via de dienst WelkBoek, of lezers kunnen met de LeesTipper een maandelijkse mail met boekentips ontvangen op basis van hun persoonlijk profiel. Met de ThemaKiezer kunnen bibliotheekmedewerkers makkelijk en snel themalijsten maken, passend bij wat de bibliotheek op dat moment programmeert.

Bookarang-technologie ook bij het Literatuurmuseum toegepast
Op de expositie Back Street bij het Literatuurmuseum ervaren jongeren op inspirerende wijze de kracht van taal en verhalen. Met de Bookarang technologie is de Young Adult Boekenvinder ontwikkeld, speciaal toegespitst op jongeren. Na het beantwoorden van vragen over leesvoorkeuren, persoon, interesses als liefde & vriendschap, sport, humor, misdaad & mysterie en meer, maar ook de keuze tussen ‘echt gebeurd’ en ‘goed verzonnen’ ontvangen jongeren een persoonlijk leesadvies. Zowel verrassend met onbekende titels als met titels die jongeren misschien al kennen. Met de Boekenvinder krijgen jongeren passend leesadvies én als ze een boekentip willen lezen of kopen worden ze doorverwezen naar de bibliotheek, een boekwinkel in de buurt of online.

Bookarang is onderdeel van NBD Biblion en faciliteert de technologie voor het analyseren, metadateren en ontsluiten van boeken. Technologie om meer en betere mogelijkheden te creëren om de juiste match tussen lezer en boek te maken.