Verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2020: Stem mee!

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland werd in verband met corona
uitgesteld tot een later tijdstip. In overleg met NBD Biblion wordt de Beste Bibliotheek van Nederland bekend gemaakt tijdens de masterclass die op 3 november georganiseerd wordt door NBD Biblion. Deze masterclass is online te volgen. Voorafgaand aan de uitreiking is het mogelijk om via de website van bibliotheekblad.nl in de periode van 1 oktober tot 1 november te stemmen op een van de genomineerde bibliotheken.

Publiek stemt mee

Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen gedurende een maand in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. Uiteraard is het niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. Stemmen kan van 1 oktober tot 1 november op één van de vijf genomineerde bibliotheken: • de bblthk Wageningen • Forum Groningen • Forum Zoetermeer • Het Huis van Eemnes • LocHal Tilburg

De finalisten presenteren zichzelf in een korte video die ook op de site te vinden is. De Beste Bibliotheek van Nederland is die bibliotheek die zowel door de vakjury als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden weegt de stem van de vakjury en die van het publiek in het eindoordeel even zwaar (beide tellen voor 50%). De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion Award.

Oordeel vakjury

De vijf genomineerde bibliotheken worden bezocht door de juryleden, die hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten, service & klantgerichtheid, maar die vooral oog zullen hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners. De vakjury bestaat uit Hans van der Veen (directeur-bestuurder dbieb Leeuwarden), Astrid Vrolijk-de Mooij (directeur-bestuurder Bibliotheek Zwolle), Hans van Velzen (voormalig directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal), Wendy de Graaff (publiciste), Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad) en Eimer Wieldraaijer (voormalig hoofdredacteur Bibliotheekblad en adviseur).

Doel verkiezing

Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet. NBD Biblion is al jaren trotse hoofdsponsor van de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland en Beste Bibliothecaris van Nederland. Als innovatieve dienstverlener in de bibliotheekbranche vindt NBD BIblion het belangrijk om deze prijs voor meest innovatieve en ondernemende bibliotheek mogelijk te maken. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats.