Uitreiking Jeugdspecialist van het Jaar en Beste Bibliotheek Van het Jaar tijdens Bibliotheekplaza op 9 november

Jeugdspecialist 2023

De uitreiking van NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar & de Beste Bibliotheek van het Jaar vindt voor het eerst plaats tijdens Bibliotheekplaza 2023, op 9 november. De uitreiking van de prijzen is het feestelijke slotstuk van de congresdag met het thema ‘de kracht van verhalen’ en wordt georganiseerd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen Bibliotheekblad, CPNB en NBD Biblion. De prijs voor Beste Bibliotheek wordt georganiseerd door Bibliotheekblad in samenwerking met NBD Biblion. Dit jaar is besloten om de handen ineen te slaan met Probiblio en de uitreikingen een passende plek te geven tijdens de jubileumeditie van Bibliotheekplaza.

Bibliotheekplaza
Bibliotheekplaza is al 20 jaar hét jaarlijkse event voor bibliotheekprofessionals, georganiseerd door Probiblio. Een inspirerend en verrassend congres voor iedereen die betrokken is bij de toekomst van bibliotheken. Je doet tijdens de dag inspiratie op van buiten de branche en ontmoet collega's uit het hele land.

Thema kracht van verhalen
Bij een bibliotheek werk je in een schatkamer van verhalen. Verhalen die inspireren, motiveren, vermaken, informeren, onderwijzen en emotioneren. Dat is de kracht van verhalen en tijdens Bibliotheekplaza 2023 gaan we ontdekken hoe we hiermee sterk(er) voor de dag komen. Je leert hoe andere organisaties verhalen voor zich laten werken, maar je gaat ook zelf ervaren; wat maakt een verhaal een goed verhaal? Dit alles zoals je gewend bent met een tikje fun.

Meer over het programma en aanmelden: Programma Bibliotheekplaza 2023 | Probiblio

Jeugdspecialist van het Jaar
Collega’s uit de bibliotheekwereld nomineren elk jaar collega’s die echt een kei zijn op het gebied van kinder- en jeugdboeken. Een held in het bevorderen van leesplezier bij kinderen door bijvoorbeeld trainingen in 21e-eeuwse vaardigheden of Fablabs. De NBD Biblion Jeugdspecialist is als inspirator voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de jonge doelgroep uit te dagen en weet zowel binnen als buiten de bibliotheek een veilige en prikkelende leesomgeving te creëren.

De drie genomineerden worden bekendgemaakt op 12 oktober. De winnaar neemt naast de titel NBD Biblion Jeugdspecialist ook een geldprijs van €1.000,- in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt. Vorig jaar werd Toos van den Beuken van Bibliotheek Helmond-Peel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar.

Meer over de prijs: Jeugdspecialist | NBD Biblion

Beste Bibliotheek van het Jaar
De prijs voor de Beste Bibliotheek van het Jaar is in het leven geroepen in 2009 en inmiddels dus 12 keer uitgereikt. Vorig jaar won bibliotheek Hoogezand de titel. Bibliotheken konden zich voor editie 2023 aanmelden waarna de jury een shortlist heeft samengesteld van vijf kanshebbers. Zij worden beoordeeld aan de hand van verschillende criteria. Nieuw is dat de jury jaarlijks een onderwerp kiest waar extra aandacht naar uitgaat. Dit jaar is dat de programmering van activiteiten en evenementen: cursussen, lezingen, voorstellingen, themadagen, exposities etc. Wat organiseert de bibliotheek, hoe vernieuwend en succesvol is de programmering en met welke partijen wordt samengewerkt?

De bibliotheken die meedingen naar de titel Beste Bibliotheek zijn:

  • Barendrecht Carnisselande (De Bibliotheek Aanzet)
  • Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid)
  • Katwijk Schelpendam (Bibliotheek Katwijk)
  • Purmerend (de Bibliotheek Waterland)
  • Son en Breugel (Bibliotheek Dommeldal)

Meer over de prijs: Genomineerden Beste Bibliotheek van Nederland 2023 zijn bekend - Bibliotheekblad

Wie gaat er naar huis met de felbegeerde titels? Maak het mee tijdens de feestelijke uitreiking op Bibliotheekplaza op 9 november 2023. Programma Bibliotheekplaza 2023 | Probiblio