Top 10 meest bestelde bibliotheekboeken van 2023

Tijd om de balans op te maken. Elk jaar blikt NBD Biblion terug op welke titels het meeste zijn besteld door bibliotheken. Dit jaar hebben we gekeken naar de top 5 titels in de categorieën Jeugd en Volwassenen. Jaarlijks nemen nieuwe boeken een plek in binnen de top 5 van hun categorie, maar ook bestaande boekenseries verschijnen met nieuwe delen jaar na jaar weer terug in de lijst.

Dit jaar was in de categorie Jeugd ‘Help! Een verrassing’ van Miriam Bos het populairste boek. Bij de boeken voor volwassenen staat het boek ‘Atlas’ van Lucinda Riley bovenaan de lijst. De Noord-Ierse schrijfster stond vorig jaar ook op de eerste plek van de meest bestelde boeken. Destijds met de titel ‘De geheimen van de kostschool’.

2

Top 5 Jeugd 2023

'Help! Een verrassing' werd dit jaar 2.672 keer besteld door bibliotheken. Opvallend in de top 5 Jeugd is dat Jeff Kinny al twee jaar op rij de tweede plaats heeft bemachtigd, dit keer met zijn boek 'Het dak eraf (Leven van een loser dl.17)'.  De schrijfster van de Zoete Zusjes-reeks is ook wederom weer terug te vinden in de top 5. Zij is ten opzichte van vorig jaar zelfs een aantal plekken gestegen, met op de vierde plaats 'De Zoete Zusjes lossen het op'. 

  1. Help! Een verrassing – Miriam Bos
  2. Het dak eraf (Leven van een loser dl.17) – Jeff Kinney
  3. Droomreis Parijs (Dagboek van een muts dl.15) – Renee Russell
  4. De Zoete Zusjes lossen het op – Hanneke de Zoete
  5. Het ministerie van oplossingen en het spook van de haviksburcht – Sanne Rooseboom

De populariteit van het boek 'Help! Een verrassing' van Miriam Bos op de eerste plaats blijft niet onopgemerkt. Bij NBD Biblion zagen we deze nummer één ook al aankomen: "Het was zeker geen verrassing dat het prentenboek van het jaar dit jaar meest besteld is." Aldus Sanne, medewerker van de Selectie Service bij NBD Biblion.

1

Top 5 Volwassenen 2023

Er gingen afgelopen jaar 2.628 exemplaren van 'Atlas' van Lucinda Riley richting bibliotheken in Nederland. De nummer één van de jeugdlijst werd 2.672 keer besteld.
Opvallend bij de Top 5 in de categorie volwassen boeken is dat alle vijf de titels zijn geschreven door vrouwelijke auteurs. Net als vorig jaar bestaat de Top 5 uit fictie-titels.

  1. Atlas – Lucinda Riley
  2. Alter Ego – Esther Verhoef
  3. Na die nacht – Karin Slaughter
  4. Lichtpunt (Walfriede-serie dl.2) – Corinna Bomann
  5. De nazaten – Saskia Noort

"Aan de cijfers is te zien dat 'Atlas' toch echt wel het boek van het jaar is: met ruime afstand tot de nummer twee het best verkochte boek voor volwassenen in 2023." Zegt Annemieke, medewerker afdeling Inkoop. "Fijn dat de lezers van de bibliotheken deze titel massaal omarmd hebben."

Bekijk deze top 10 titels nu in onze webshop.