Thematrefwoord 'Jezelf zijn' vervangt 'Anders zijn'

Met ingang van a.i.-week 2022/01 plakken we het thematrefwoord Anders zijn niet langer op een lang rugetiket van  prentenboeken (AP/AK). Vanwege de behoefte aan een positievere en inclusievere benaming om het thema diversiteit en identiteit aan te geven, hebben we, na overleg met bibliotheken, besloten om voortaan de term Jezelf zijn te gebruiken. 

Dit nieuwe thema is toegevoegd aan de catalogus (GGC) en kan met ingang van deze week voorkomen op prentenboeken. In het cluster Jeugd Fictie van deze week hebben we enkele titels opgenomen met dit nieuwe thema-etiket.

Anders zijn blijft nog wel als trefwoord bestaan in de GGC, omdat het ook bij titels voor oudere jeugd of voor volwassenen kan voorkomen. De aanpassing naar Jezelf zijn betreft dus alleen het geprinte rugetiket, omdat dit zichtbaar is op de boeken en als aanstootgevend werd ervaren. In sommige bibliotheken is het ook zichtbaar op de bewegwijzering in de kasten van prentenboeken. Dat laatste kunnen bibliotheken nu zelf aanpassen naar Jezelf zijn

Begin 2022 publiceren we een omwerklijst  via onze nieuwsbrief en op onze website . Deze lijst bevat alle titels die we in het verleden met Anders zijn hebben uitgeleverd en en die we nu omzetten naar Jezelf zijn. Daarnaast bevat de lijstprentenboeken die in het verleden geen thema hebben gekregen, maar waar we nu Jezelf zijn aan toekennen. Titels die in het verleden andere thema’s op het rugetiket kregen, bijvoorbeeld Emoties of Lichaam, wijzigen we niet.