Stem op de genomineerden voor de Beste Bibliotheek van Nederland 2023 

Jeugdspecialist 2023

Het stemmen is begonnen! Stem mee van 2 oktober t/m 29 oktober. Breng gelijk jouw stem uit op bibliotheekblad.nl/stem  

Op 9 november reiken Bibliotheekblad (vakblad voor de bibliotheeksector) en Stichting NBD Biblion (de dienstverlenende organisatie en kennispartner voor openbare bibliotheken en schoolbibliotheken in Nederland) de prijs uit voor Beste Bibliotheek van Nederland. Vanaf 2 t/m 29 oktober is het mogelijk om te stemmen op de beste bibliotheek. Het publiek krijgt naast de vakjury een stem. De uitreiking voor Beste Bibliotheek 2023 en Jeugdspecialist 2023 vindt plaats tijdens het congres Bibliotheekplaza (georganiseerd door Probiblio) in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Ook de prijs voor Beste Jeugdspecialist 2023 wordt die dag uitgereikt, deze prijs is een samenwerking tussen NBD Biblion, Bibliotheekblad en CPNB.  

Beste Bibliotheek van Nederland
Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek wil Bibliotheekblad en NBD Biblion laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet.  

Genomineerden Beste Bibliotheek van Nederland
De genomineerde bibliotheken zijn: 

  • Barendrecht Carnisselande (de Bibliotheek AanZet) 
  • Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid) 
  • Katwijk Aan Zee Schelpendam (de Bibliotheek Katwijk) 
  • Purmerend (de Bibliotheek Waterland) 
  • Son en Breugel (de Bibliotheek Dommeldal) 

Publiek stemt mee 
Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Op de website van Bibliotheekblad kun je je stem uitbrengen op de bibliotheek van jouwvoorkeur. Het is niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. De bibliotheken presenteren zich door middel van een video en een profiel. Stemmen kan van 2 oktober tot en met 29 oktober op bibliotheekblad.nl/stem  
 
De stem van de vakjury telt twee keer mee. De publieksstem één keer. Op de website zijn profielen van de bibliotheken en filmpjes geplaatst worden. De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion / Bibliotheekblad Award.  

Uitreiking Beste Bibliotheek van Nederland en Jeugdspecialist van het Jaar tijdens Bibliotheekplaza 
De uitreiking van NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar & de Beste Bibliotheek van Nederland vindt voor het eerst plaats tijdens Bibliotheekplaza 2023, op 9 november. De uitreiking van de prijzen is het feestelijke slotstuk van de congresdag met het thema ‘de kracht van verhalen’ en wordt georganiseerd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.  

De prijs voor Beste Bibliotheek wordt georganiseerd door Bibliotheekblad in samenwerking met NBD Biblion. De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen Bibliotheekblad, CPNB en NBD Biblion. Dit jaar is besloten om de handen ineen te slaan met Probiblio en de uitreikingen een passende plek te geven tijdens de jubileumeditie van Bibliotheekplaza. Kijk hier voor het programma