Start pilot streamingdiensten voor de bibliotheek in Nederland

Streamingdienst voor openbare bibliotheek in Nederland

Binnenkort starten we met een aantal bibliotheken een pilot voor een streamingdienst voor bibliotheken. Steeds minder mensen beschikken over een dvd-speler en ook worden er steeds minder films op dvd aangeboden. Met een streamingdienst kunnen bibliotheken de toegankelijkheid voor het filmaanbod vergroten en nieuwe doelgroepen aantrekken.

Wat gaan we doen?

In mei onderzoeken we in verschillende bibliotheken welke content de bibliotheekleden interessant vinden. Vervolgens starten we een pilot waarbij we de streamingdienst gaan testen en verder ontwikkelen met een aantal bibliotheken en haar klanten. 

Welke content nemen we op in de streamingdienst?

De streamingdienst zal geen concurrent zijn van betaalde streamingdiensten als Netflix. Voor deze streamingdienst voor de bibliotheek moet je eerder denken aan arthouse films, klassieke films, boekverfilmingen, documentaires, korte films, live streaming van bibliotheekevenementen, educatieve en lokale films. Het aanbod wordt thematisch samengesteld. Met behulp van goede metadata vinden gebruikers gemakkelijk de film die bij hun past. We zullen hierbij ook gaan samenwerken met andere publieke content providers.

Wanneer gaan we live?

Als alles meezit en de bibliotheken waar we mee samenwerken enthousiast zijn, willen we eind Q4 van dit jaar of begin 2023 live gaan met de streamingdienst.

Waarom doet NBD Biblion dit?

NBD Biblion heeft als missie om iedereen toegang te bieden tot informatie en inspiratie. We opereren op landelijk niveau en kunnen de streamingdienst daarom nationaal aanbieden. Op deze manier maken we de dienst toegankelijk voor iedereen en dat is een belangrijke voorwaarde. Daarom investeren we graag in de ontwikkeling van het platform.

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op met Charlotta Feith. Charlotta heeft een aantal jaar gewerkt voor de Zweedse bibliotheekdienst, die een vergelijkbare streamingdienst heeft ontwikkeld.  De meeste bibliotheken in Scandinavië maken hier al gebruik van.