Skillsdojo ontwikkelt lesseries voor deepfakes en nepnieuws dankzij subsidie SIDN fonds

De vraag of informatie echt of nep is wordt steeds lastiger te beantwoorden. Met kunstmatige intelligentie gecreëerde deepfake-technologie ontwikkelt zich razendsnel. Het is daarom belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd mediawijs worden op dit gebied. SIDN fonds maakt het voor Skillsdojo mogelijk lesseries te ontwikkelen om de werking van deepfake-technologie te ontdekken. 

Doelstelling lesseries

Deepfake-technologie biedt binnen korte tijd de mogelijkheid om op eenvoudige wijze een vloedgolf aan gemanipuleerde beelden en nepnieuws te genereren. Om kinderen de mogelijkheden van deepfake-technologie te laten ontdekken, ontwikkelt Skillsdojo vier lesseries. De series maken kinderen op een begrijpelijke en praktische manier bewust van de kansen en gevaren van de door kunstmatig intelligente systemen gegenereerde content. Ze stellen kinderen in staat deepfakes en nepnieuws te herkennen en te bevragen. Ook leren kinderen vaardigheden die hen helpen met het deconstrueren van misleidend nieuws op allerlei soorten mediaplatformen. Daarnaast ondersteunen de lesseries kinderen bij het nuttig inzetten van deepfake-technologie. 

Lesseries Skillsdojo

Iedere tien weken wordt een nieuwe lesserie ontwikkeld en online gezet. De video’s zijn zowel praktisch als educatief. Aanvullend zijn werkbladen met opdrachten en een lespakket beschikbaar om te printen. Met het lespakket kan een ouder, docent of bibliotheekmedewerker, ook als die niet technisch onderlegd is, direct aan de slag met het onderwerp. De series sluiten aan bij de nieuwe kerndoelen voor het ontwikkelen van digitale geletterdheid die door Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) op dit moment ontwikkeld wordt. Deze vier lesseries sluiten tevens aan bij het doel van SIDN fonds: kennis en vaardigheden van internetgebruikers vergroten, waardoor zij internettechnologie op een verantwoorde en vrije manier in kunnen zetten en zich vrij en veilig op internet kunnen bewegen.

Jeroen Storm, Oprichter Skillsdojo: "De technologische ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Kunstmatige intelligentie, nepnieuws, deepfakes… Kinderen komen hier dagelijks mee in aanraking. Wij vinden het belangrijk dat juist deze groep in staat is technologie hiervoor te herkennen, bevragen en verantwoordelijk te benutten. We zijn daarom heel blij dat SIDN fonds onze missie ‘alle kinderen digitaal geletterd te maken’ opnieuw ondersteunt door bij te dragen aan de ontwikkeling van deze vier lesseries. Deze bijdrage stelt ons in staat, samen met alle leerkrachten, bibliotheken en ouders, kinderen nu al mediawijs te maken voor de technologie van morgen."

Over Stichting NBD Biblion 

Stichting NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en schoolbibliotheken in Nederland. Naast het selecteren, recenseren en beschrijven van media levert NBD Biblion jaarlijks miljoenen uitleenklare exemplaren aan de openbare bibliotheken en schoolmediatheken. Verder ontwikkelt NBD Biblion voortdurend nieuwe diensten en producten om de dienstverlening aan haar klanten te optimaliseren. 

Over Skillsdojo

Skillsdojo is een online educatieplatform voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar. In de periode 2017 – 2020 heeft Skillsdojo zich, met steun van onder andere SIDN fonds, weten te ontwikkelen tot een online platform waar kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar op een smartphone, pc of tablet ‘21e-eeuwse digitale vaardigheden’ kunnen leren. De lessen worden aangeboden in de vorm van informatieve doe-het-zelf-video’s die kinderen zelfstandig uit kunnen voeren. Deze video’s worden ook in een klassikale setting gebruikt. Op de basisschool en in de bibliotheek. De lessen zijn gratis toegankelijk. Sinds 2021 is Skillsdojo onderdeel van Stichting NBD Biblion.