Shortlist Beste Boek voor Jongeren

Tien boeken voor jongeren tussen de 15 en de 18 jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren, de prijs bij de Boekenweek voor Jongeren. ‘De boeken bevatten kleurrijke personages in wie menig jongere zich zal kunnen herkennen. Veel van de geselecteerde boeken lenen zich uitstekend voor diepgaande gesprekken over relevante en actuele onderwerpen, sommige titels zijn door de coronacrisis zelfs nog actueler geworden dan ze al waren’, aldus de jury.

In de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

• De executie, Daniëlle Bakhuis (Best of YA / Van Goor) • De geur van groen, Pamela Sharon (Moon Young Adult) • De Zwendelprins, Rima Orie (Moon Young Adult) • Land van dadels en prinsen, Frank Nellen (Hollands Diep) • Nicolas en de verdwijning van de wereld, Anne Eekhout (De Arbeiderspers)

In de categorie Vertaald zijn de volgende titels genomineerd:

• Darius de grote is niet oké, Adib Khorram, vertaald door Tjalling Bos (Gottmer) • De bijzondere woorden van Gioia, Enrico Galiano, vertaald door Ada Duker en Henrieke Herber(Luitingh-Sijthoff) • Pans Labyrint - het labyrint van de faun, Guillermo del Toro en Cornelia Funke, vertaald door Esther Ottens (Querido) • Toffee, Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers (Kluitman) • Vijf stappen van jou, Rachael Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis, vertaald door Karin Pijl (Volt)

Vakjury

De shortlist is samengesteld door een vakjury van volwassenen. Een jongerenjury (gevormd door jongeren tussen de 15 – 18 jaar) kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2020 worden bij de start van de Boekenweek voor Jongeren bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2.500, dat in de categorie Vertaald gedeeld wordt door de auteur en de vertaler.

Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kunnen jongeren in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren kunnen jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het mbo het plezier in lezen (her)ontdekken door verhalen die bij hun belevingswereld aansluiten.

3PAK, gratis bundel voor jongeren

Afbeelding verwijderd.

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen schrijven de drie korte verhalen in 3PAK, de gratis bundel bij de Boekenweek voor Jongeren. Floor van het Nederend illustreert de eerste graphic novel in 3PAK die hij samen maakt met Pepijn Lanen. De auteurs en illustrator gaan de uitdaging aan een verhaal te maken dat de aandacht van een gevarieerde groep scholieren tussen de 15 en 18 jaar trekt. Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven in september tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Dit jaar is 3PAK vanaf 18 september voor jongeren die lid zijn van de Bibliotheek ook online te lezen via jeugdbibliotheek.nl.

Troste sponsor van de Boekenweek voor Jongeren

Wij is sinds 2018 met veel plezier en trots sponsor van de Boekenweek voor Jongeren. “Sponsoring van de CPNB past goed bij NBD Biblion. Het is een manier om onze toewijding aan het boeken- en bibliotheekvak te benadrukken, de branche te stimuleren en bij te dragen aan het levendig houden van het Nederlandstalige boek. De jeugd is een belangrijke doelgroep voor de openbare bibliotheek. NBD Biblion is gericht op het optimaal bedienen en ontzorgen van de bibliotheken en, in het kader van de Boekenweek voor Jongeren, om het leesplezier bij jongeren te stimuleren”.