Ruim 3000 enthousiaste deelnemers aan internationaal bibliotheekcongres in Ahoy

WLIC IFLA 2023

Van 21 tot en met 25 augustus kwamen deelnemers uit de hele wereld naar Rotterdam voor het 88ste World Library and Information Congress (WLIC). Vanuit het thema Let’s work together, let’s library verkenden de deelnemers hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan een duurzame, inclusieve samenleving: een maatschappij waar iedereen kan meedoen. Het congres in Ahoy werd op donderdag 24 augustus afgesloten met de traditionele Closing Ceremony. Op vrijdag waren er traditioneel nog tientallen Library tours per bus en werden er ook enkele wandeltours georganiseerd langs Rotterdamse bibliotheken.

NBD Biblion was ook aanwezig op de beurs. Wij hebben vorige week veel interessante gesprekken gehouden met (inter)nationale bezoekers. Het was een mooie gelegenheid om te laten zien wat we doen, zoals de centrale levering van de boeken naar bibliotheken, plankklaar gekoppeld; dit is best uniek in de wereld. Bezoekers ontdekten meer over machines die we hiervoor gebruiken en door onszelf worden ontwikkeld.

Daarnaast presenteerden we onze diensten Leestipper, Welkboek en Themakiezer. Hiermee maak je de bibliotheekcollectie toegankelijk en krijgen de bezoekers tips op basis van inhoud (meer informatie op nbdbiblion.nl/bookarang).

Vrijdag 25 augustus ontvingen we een internationaal gezelschap in ons pand in Zoetermeer voor een rondleiding. Ze waren erg verrast door de machines en oplossingen die we bieden aan bibliotheken. De rondleiding door NBD Biblion was een mooie afronding van een geslaagde week.

Meer over het congres
Het congres werd maandag 21 augustus feestelijk geopend door prinses Laurentien en IFLA president Barbara Lison. De organisatie is er trots op dat de prinses als erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en oprichter van Stichting Lezen en Schrijven deze rol bij de opening vervulde. Dit maakt het belang van bibliotheken zichtbaar voor een groot publiek.

Ook de bijdragen van loco-burgemeester Kasmi, minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media gingen in op de cruciale rol die bibliotheken spelen in onze maatschappij. Het zijn plekken waar iedereen terecht kan om kennis te maken met boeken en online bronnen, om Nederlands te leren, digitaal vaardiger te worden of hulp te krijgen bij contact met de digitale overheid. Daarnaast zijn bibliotheken ook huiskamers waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen studeren of activiteiten kunnen bijwonen. De openingsceremonie is terug te kijken op YouTube.

Bezoek langs bij NBD Biblion

Bezoek in de binderij van NBD Biblion