Pieter Koolwijk en Noëlle Smit auteurs Kinderboekenweek 2024  

kinderboekenweek

Pieter Koolwijk schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Noëlle Smit maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek 2024 is Lekker eigenwijs!  De 70ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 2 t/m 13 oktober 2024.

Lekker eigenwijs!
Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Van de brutale versjes van Annie M.G. Schmidt tot boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Van Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de dappere ridster. Ga mee naar werelden waar drie maal drie zes is, waar je niet naar je ouders hoeft te luisteren en waar je de hele dag ijs kunt eten. Duik in een boek en vier het dwars zijn! Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn.

Wie schrijft het Kinderboekenweekgedicht 2024?
Deze Kinderboekenweek draait om dingen net iets anders dan anders doen. Daarom is er dit jaar geen dichter gevraagd voor het Kinderboekenweekgedicht, maar wordt er via een wedstrijd in samenwerking met De Schoolschrijver naar de dichter van de Kinderboekenweek gezocht. Alle eigenwijze kinderen tussen de 6 en 12 jaar in Nederland maken kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024 te worden.  

Tot 28 april kunnen kinderen hun gedicht, dat past bij het thema Lekker eigenwijs!, insturen via Kinderboekenweek.nl/gedicht. Op de website van de Kinderboekenweek zijn tips en lessen van De Schoolschrijver te vinden om een gedicht te schrijven. Een jury van drie dichters (Gershwin Bonevacia, Bibi Dumon Tak en Hans Hagen), beslist welk kind zich dichter van de Kinderboekenweek 2024 mag noemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de opening van de Kinderboekenweek op woensdag 2 oktober.  

Pieter Koolwijk  
Pieter Koolwijk (1974) debuteerde met Vlo en Stiekel. Daarna volgden er nog veel meer leesboeken, zoals Bens boot waar hij een Vlag en Wimpel voor kreeg. In 2021 won hij met zijn boek Gozert de Gouden Griffel. Gozert is het eerste boek van een drieluik, Luna en Missie afbreken zijn het tweede en derde deel. Koolwijk geeft zijn boeken uit bij Lemniscaat en werkt samen met illustrator Linde Faas. 

Noëlle Smit
Noëlle Smit (1972) illustreerde sinds haar debuut in 2004 tientallen kinderboeken, waaronder Prentenboek van het Jaar 2011 Fiet wil rennen, Zilveren Penseel-winnaar Vuilnisvarkens Job en Bob en gedichten van Annie M.G. Schmidt, Ook maakte zij bij uitgeverij Querido een een reeks tekstloze prentenboeken: In de tuin, Naar de markt en Aan zee. Haar boeken zijn in veel landen gepubliceerd waaronder Frankrijk, Engeland, Duitsland, Denemarken, Brazilië en de Verenigde Staten. 

Kinderboekenweek  
De Kinderboekenweek is de leukste week van het jaar voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. De Kinderboekenweek behoort tot de top 10 verkoopmomenten voor boeken, blijkt uit de weekmonitor 2022-2023 van KVB Boekwerk. DPG Media is partner van de Kinderboekenweek. De 70ste Kinderboekenweek vindt plaats van 2 t/m 13 oktober 2024. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt tijdens de Kinderboekenweek cadeau gedaan door de boekhandel bij aankoop van ten minste € 13,50 aan kinderboeken. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor een aantrekkelijke prijs. 

NBD Biblion als trotse partner van de Kinderboekenweek
Het bevorderen van lezen en leesplezier zijn belangrijke kernwaarden voor NBD Biblion, de partner voor bibliotheken en schoolbibliotheken in Nederland. Omdat het kinderboek al jaren het meest uitgeleende genre in de openbare bibliotheek is, ondersteunt NBD Biblion met heel veel enthousiasme de Kinderboekenweek.