Ontwikkel met ons de streamingdienst voor bibliotheekleden

Samen met zeven bibliotheken heeft NBD Biblion de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de interesse in een streamingdienst voor bibliotheken (Biblioscoop). Het idee van de streamingdienst is ontstaan uit het feit dat steeds minder mensen beschikken over een DVD speler en dat er ook minder DVD’s worden uitgeleend. 

Met een streamingdienst kunnen bibliotheken de toegankelijkheid voor het filmaanbod behouden en vergroten en tegelijkertijd nieuwe doelgroepen aantrekken. Het is nu tijd voor de volgende fase in de ontwikkeling een streamingdienst voor de Bibliotheek. Wil je deze dienst als eerste in jouw bibliotheek, ontwikkel dan met ons dan mee!  

Wat hebben we onderzocht?
In 2 verschillende onderzoeken, hebben we de interesse getoetst voor een streamingdienst vanuit bibliotheekleden.  Een eerste kwalitatief onderzoek vond plaats in de bibliotheek onder 30 bezoekers van 3 bibliotheken. 

Op basis van het eerste onderzoek is de propositie aangescherpt en de interesse kwantitatief getest door middel van een ‘fake door’ test. Met een ‘fake door’ test communiceer je de nieuwe dienst alsof hij er al echt is.  Dit ‘nieuws’ werd door de zeven bibliotheken naar hun leden verspreid via een e-mail, facebookpost of via hun socialmedia-account. Wat bleek?  Maar liefst 61.58 % van de 5.000 bezoekers ging op zoek naar de abonnementsvormen. Bij vergelijkbare testen is dat gemiddeld maar 5,31%. Dit geeft een heel duidelijk signaal vanuit de bibliotheekleden dat ze interesse hebben. Genoeg reden om door te gaan met de ontwikkeling van de dienst.  

Streamingdienst voor openbare bibliotheek in Nederland

Hoe nu verder?
De volgende stap is dat we de dienst echt live gaan brengen. Hiervoor gaan we geen eigen platform bouwen. We maken gebruik van een white label oplossing. Daarmee weten we zeker dat we vanaf het begin een goede kijkervaring kunnen bieden en we kunnen voldoen aan de verwachtingen van de bibliotheekleden.  

Tegelijk moeten er ook knopen worden doorgehakt over de content. Vanuit NBD Biblion is er veel kennis over content. Daarbij hebben de  bibliotheekleden in de ”fake door” test richting gegeven aan welke content ze interessant zouden vinden. In dit onderzoek gaf 61% aan dat documentaires wilden zien, 48% drama en 48% filmhuisfilms.  

De komende maanden gaan we de dienst verder ontwikkelen. Bepaalde functionaliteiten willen we met de bibliotheken en haar leden samen verfijnen. Denk hierbij aan het proces van inloggen en betalen. Ook hebben we jullie input nodig om tot een filmaanbod te komen dat uniek is en bibliotheekwaardig.  

Ontwikkel je met ons mee?
Wil je ons meehelpen om dit streamingplatform te ontwikkelen? We zoeken nog (extra) bibliotheken die met ons samenwerken.  Voordeel is dat de leden van jouw bibliotheek dan als eerste toegang hebben.

Heb je interesse? Laat het ons weten.