Nominaties Beste Boek voor Jongeren bekend

BBvJ

In september slepen twee boeken de titel Beste Boek voor Jongeren binnen. Eén in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en één in de categorie Vertaald. De vakjury maakte afgelopen vrijdag de tien nominaties bekend. De jongerenjury van lezers tussen de 15 en 18 jaar beslist welke titels winnen. Deze worden tijdens de start van de Boekenweek van Jongeren op 13 september bekendgemaakt.   

De genomineerde titels in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig:
  • Ik ben jullie meester – Jeffrey Spalburg (Das Mag) 
  • Jimi Fender Johnson – Buddy Tegenbosch (Best of YA) 
  • Jona – Anna van Praag (Lemniscaat) 
  • Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen (Leopold) 
  • W. – Tiemen Hiemstra (Das Mag) 
De genomineerde titels in de categorie Vertaald:
  • Check&Mate – Ali Hazelwood, vertaald door De Vertaalzusjes (Best of YA) 
  • De nacht in de Telegraph Club – Malinda Lo, vertaald door Louise Koopman (Nieuw Amsterdam) 
  • Het boomhuis in het bos – T.J. Klune, vertaald door Anneke Bok (Volt) 
  • Lang leve Jane – Cynthia Hand, Brodi Ashton & Jodi Meadows, vertaald door Mariella Manfré (Moon) 
  • Shy – Max Porter, vertaald door Saskia van der Lingen (Bezige Bij)
Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won In het vervloekte hart van Rima Orie  (Moon) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene (Blossom Books), in de categorie Vertaald.

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren, die dit jaar plaatsvindt van 13 t/m 22 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van Astrid Boonstoppel, Sholeh Rezazadeh en Michel van Egmond.  

Partners Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en De Schrijverscentrale. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB nationale bibliotheek, Stichting De Versterking en Fonds 21.