Nederland Leest: één boek, duizend gesprekken

In november gaat heel Nederland met elkaar in gesprek in de bibliotheek over één boek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. Deze moderne klassieker is voor leden en niet-leden gratis op te halen bij een van de deelnemende bibliotheken. Op scholen zullen de gesprekken gaan over Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels. Het geschenk voor Nederland Leest Junior is voor groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.

Kleine geschiedenis, grote verhalen

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat lezers cadeau krijgen van de bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest voor 2020 sluit daar perfect bij aan: Kleine geschiedenis, grote verhalen. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen.

Nederland Leest: Het zwijgen van Maria Zachea

Afbeelding verwijderd.

Het zwijgen van Maria Zachea is een moderne klassieker waarin op fascinerende wijze een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis wordt ontvouwd die naadloos aansluit op het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen. Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie.

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen, geboren tussen 1934 en 1953. Nu de kinderen avond na avond tegenover hun moeder zitten, komen er al snel vragen omhoog. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun eigentijdse familieverhaal ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Het zwijgen van Maria Zachea is een aangrijpend, herkenbaar boek over spreken en zwijgen, herinneren en beleven.

Nederland Leest Junior: Dwars door de storm

Afbeelding verwijderd.

Groningen, 1953. Tjakkie heeft maar één droom: naar de hbs. Maar arbeiderskinderen leren niet door. Toch start ze op school met voorbereidingen voor de hbs. Haar ouders mogen er niets van weten. De op Ambon geboren Jacob speelt het liefst gitaar. Rock-‘n-roll, juist de muziek waar zijn vader zo’n hekel aan heeft. Samen met zijn familie komt Jacob naar het woonoord bij Finsterwolde, dat met zijn kaalheid in schril contrast staat met de prachtige schelpenstranden die hij zich herinnert van Ambon. De werelden van Tjakkie en Jacob hadden niet meer kunnen verschillen. Toch delen ze iets heel belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat

NBD Biblion hoofdsponsor van Nederland Leest

Afbeelding verwijderd.

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Vanaf 2018 wordt de campagne mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion: “NBD Biblion is met veel plezier en trots sponsor van Nederland Leest. De bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s. Via deze grootste bibliotheekcampagne van Nederland kunnen wij onze toewijding aan het boeken- en bibliotheekvak benadrukken en onze toegevoegde waarde voor de bibliotheken laten zien door de bibliotheken te faciliteren met bijzondere activiteiten. We zijn ook trots op dit exclusieve geschenk voor de bezoekers van de bibliotheek bij Nederland Leest. Alle activiteiten rondom het partnership tussen NBD Biblion en CPNB zijn gericht op het optimaal bedienen en ontzorgen van de bibliotheken. Sponsoring van de CPNB is een manier om de branche te stimuleren en bij te dragen aan het levendig houden van het Nederlandstalige boek.”