NBD Biblion start pilot Biebox met het Dijklander Ziekenhuis

Van 6 t/m 11 februari is het de week van de circulaire economie. Juist in deze week heeft NBD Biblion vijf Bieboxen in het Dijklander Ziekenhuis geplaatst.  In deze boxen zitten hergebruikte, afgeschreven boeken van de bibliotheek. Patiënten, bezoekers en medewerkers mogen deze meenemen om te lezen. Het idee van de Biebox is dat we het Nederlandse leesklimaat op een duurzame manier stimuleren en de keten circulair te maken. 

Met het initiatief Biebox zamelen we afgeschreven boeken van de bibliotheek in. De bruikbare boeken krijgen een nieuw leven op een andere plek, zodat meer mensen laagdrempelig in aanraking komen met fysieke boeken.  Van de boeken die niet meer geschikt zijn om te lezen wordt het materiaal hergebruikt om er onder andere een boekenkast van te maken.

Het Dijklander Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat samenwerkt met de Biebox van NBD Biblion. De boxen zijn te vinden in de centrale hal in zowel Hoorn en Purmerend.  Ook staat er een box voor medewerkers in de personeelsrestaurants. De genres worden aangepast aan de plek. Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen eenvoudig een boek pakken uit de Biebox boekenkast.

Ilyes Machkor, programmamanager duurzaamheid in het Dijklander Ziekenhuis: “We zijn heel blij met deze samenwerking. Het is niet alleen een mooi voorbeeld van duurzaamheid maar we kunnen zo ook afleiding bieden aan patiënten die bij ons zijn opgenomen of aan bezoekers die even moeten wachten op hun afspraak. De boeken mogen zelfs mee naar huis en terugbrengen mag, maar hoeft niet. De komende periode gaan we proefdraaien met Biebox om te kijken of dit aanslaat in het ziekenhuis.”

Meer weten over het project Biebox?