NBD Biblion bestaat 50 jaar!

In november 2020 bestaat NBD Biblion 50 jaar. In dit jaar blikken we terug op een halve eeuw centraal aanschaffen, binden, beschrijven, catalogiseren en gereedmaken van boeken voor openbare bibliotheken, en kijken we vooruit naar nieuwe ontwikkelingen. NBD Biblion heeft een rijke historie waar we trots op zijn: dat willen we graag met jullie delen! Gedurende het hele jubileumjaar worden er diverse activiteiten georganiseerd voor onze klanten.  

Hoe het begon

In 1969 gaf de Centrale Vereniging voor Openbare Bibliotheken (de voorloper van eerst NBLC en later de Vereniging Openbare Bibliotheken) opdracht aan de Commissie Bibliografische Planning om de mogelijkheden te onderzoeken voor een centrale dienstverlening voor bibliotheken in Nederland. Brancheorganisaties van boekverkopers en uitgevers werden bij dit onderzoek betrokken. In het eerste kwartaal van 1970 bracht de commissie haar eindrapport met de titel “Centraal aanschaffen, binden, catalogiseren en gereedmaken voor openbare bibliotheken uit”. Als gevolg daarvan werd op 9 november 1970 de Stichting Nederlandse Bibliotheek Dienst (NBD) opgericht.

Het doel van de stichting was helder: het centraal aanschaffen, binden, catalogiseren en gereedmaken van boeken voor openbare bibliotheken. De stichting kwam snel op gang: in april 1971 leverde de stichting de eerste ingewerkte boeken. In 2003 fuseerde NBD met Biblion om zo samen meer te bereiken op het gebied van innovatie, marktverbreding, kostenreductie en verbeterde dienstverlening.

Nina Nannini, Algemeen Directeur van NBD Biblion:
“In de afgelopen 50 jaar heeft NBD Biblion zich ontwikkeld tot een unieke organisatie: dé servicepartner voor bibliotheken in Nederland. De bibliotheekbranche is continu in beweging en wij veranderen mee. Bij aanvang leverden we 400.000 boeken per jaar, en na een piek van 3 miljoen boeken per jaar lukt het ons al een paar jaren dit op 2 miljoen boeken te houden. NBD Biblion vertegenwoordigt 50 jaar kennis van bibliotheken en daar zijn we trots op. Als Stichting ontwikkelen we samen met de bibliotheken prachtige producten en diensten waarbij innovatie en duurzaamheid voorop staat, en daar gaan we mee door: samen met bibliotheken en andere partners in de branche.”

Wie jarig is trakteert!

Wij staan op verschillende manieren stil bij ons 50-jarig bestaan. We trappen af in juni door voor klanten van NBD Biblion iets terug te doen: wij geven bibliotheken voor ieder vijfde boek dat in 2019 besteld is € 0,50 terug. Dit als dank voor de trouwe klandizie; zonder onze klanten was dit jubileum nooit gelukt.

Nina Nannini: “Wij weten dat het jaar 2020 voor iedereen anders is gelopen dan gedacht. De deuren van de bibliotheken zijn noodgedwongen een paar maanden gesloten geweest en dat heeft een enorme impact gehad. Ik ben dan ook enorm blij dat de deuren inmiddels weer open staan en ik hoop dat dit cadeau voor een extra steuntje in de rug zorgt.”