Masterclass 3 in NBD Biblion Masterclass-reeks Vooruitgang Boeken

Vier samen met ons 50 jaar dienstverlening voor de bibliotheekbranche tijdens onze derde Masterclass op dinsdag 2 maart 2021! In deze laatste Masterclass van deze serie verdiepen we ons in het thema Duurzaamheid: want we willen allemaal meer duurzaam, maar hoe doe je dat? Wat betekent duurzaamheid eigenlijk, en hoe versleutel je duurzaamheid in je organisatie? En hoe kun je je eigen enthousiasme over duurzaamheid inzetten om anderen te inspireren met je mee te doen? 

Wil jij je direct aanmelden voor de masterclass?  Meld je hier aan!

Duurzaamheid

Duurzaamheid gaat over zonnepanelen op je gebouwen, en het stimuleren van werknemers het openbaar vervoer te pakken. Duurzaamheid gaat over het terugbrengen van plastic op de boeken, en over een tweede leven voor afgeschreven boeken. Maar duurzaamheid gaat ook over je collectie en over je programmering: gericht op het maatschappelijk agenderen en informeren van burgers over de thema’s waarover de Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN gaan, zoals armoede, gelijke kansen, toegang tot informatie, etcetera.

Duurzaamheid van bibliotheken wereldwijd

Afbeelding verwijderd.

Vanuit onze studio in Zoetermeer start Stephen Wyber, manager policy & advocacy van de IFLA, met een inleiding over de aandacht voor duurzaamheid van bibliotheken wereldwijd: en hoe kun je nu van individuele voorbeelden toe naar een strategische aanpak? Aan tafel ook Ton van Vlimmeren, oud-directeur van de Bibliotheek Utrecht en nu voorzitter van EBLIDA, de Europese ‘community hub’ voor bibliotheken’. Ton zet zich al jaren actief inzet voor meer aandacht voor duurzame ontwikkeling in de bibliotheek.

Ook onder bibliotheken in Nederland zijn al veel goede voorbeelden van duurzame initiatieven. Zo kwam Probiblio vorig jaar met een inspiratiegids voor programmeurs, en de whitepaper ‘De Duurzame Bibliotheek’. Over het verduurzamen van de bedrijfsvoering met een duurzaamheidscertificaat als instrument. Wat kunnen we leren van deze initiatieven?

Bibliotheek Zuid-Kennemerland was de eerste bibliotheek in Nederland met een Green Key (‘Duurzaam Gastvrij’) certificering. Jaap Verhulst, facilitair coördinator van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland vertelt over hoe zij duurzaamheid aanpakken in hun vestigingen. Dok Delft volgde. Kyra Bijlstra was nauw betrokken bij dit proces bij Dok Delft, en informeert ons hoe ze zijn begonnen en dit nu willen verankeren in de hele organisatie. Iet Wiersma, Marketing adviseur bij Probiblio, deelt haar ervaringen als projectleider De duurzame bibliotheek waar zij bibliotheken ondersteunt bij het vormen van beleid op het gebied van duurzaamheid.

Sturen op enthousiasme

Afbeelding verwijderd.

We sluiten deze masterclass (en de hele serie) af met een inspirerende talk van Rijn Vogelaar. Hij gelooft dat organisaties die sturen op enthousiasme niet alleen succesvoller, maar ook klantgerichter zijn en zich maatschappelijk verantwoorder gaan gedragen. Hoe zorg je er nu voor dat je anderen (je collega’s, afdeling, hele organisatie, wereld om je heen) meekrijgt in iets waar je zelf heel enthousiast over bent?

Net als voorgaande masterclasses is er ook nu weer voldoende gelegenheid om te reageren op het gesprek in de studio dus praat mee!

Presentatie door Hadassah de Boer

Afbeelding verwijderd.

Presentatie is in handen van Hadassah de Boer. Hadassah de Boer is programmamaker, presentator en dagvoorzitter. Zij begon haar carrière bij de Amsterdamse zender AT5 maar verwierf landelijke bekendheid als presentator van diverse kunstprogramma’s, waaronder het North Sea Jazz Festival en NPS Arena.

Masterclass-reeks Vooruitgang Boeken

Vooruitgang boeken is onze strategische keuze voor de toekomst. Voor onze eigen organisatie, onze medewerkers en de gehele bibliotheek- en boekenbranche. Daarom organiseren we in het kader van ons jubileum de Masterclass-reeks ‘Vooruitgang boeken’. Welke kansen en mogelijkheden bieden het investeren in digitalisering, techniek en data voor het bibliotheekvak?

Dit is de laatste in deze serie. Wil je de vorige masterclasses terugkijken? Dat kan:

Kijk hier het webinar van 3 november 2020 terug

Kijk hier het webinar van 2 februari 2021 terug