Masterclass 2 in NBD Biblion Masterclass-reeks Vooruitgang Boeken

Vier samen met ons 50 jaar dienstverlening voor de bibliotheekbranche tijdens onze tweede Masterclass op 2 februari 2021! In deze tweede Masterclass staat ‘De Collectie van de Toekomst’ centraal. 

Presentatie is in handen van Hadassah de Boer. Hadassah de Boer is programmamaker, presentator en dagvoorzitter. Zij begon haar carrière bij de Amsterdamse zender AT5
maar verwierf landelijke bekendheid als presentator van diverse kunstprogramma’s, waaronder North Sea Jazz.

Wil jij je direct aanmelden voor de masterclass?  Klik dan hier!

15:00-15:45 Deel 1: Over het leesgedrag van jongeren en hoe je als bibliotheek daar op in speelt

Afbeelding verwijderd.

Keynote: Maryanne Wolf (Director of the Center for Dyslexia, Diverse Learners, and Social Justice, UCLA) “Digital media and the decline of youth literacy” Tafelgasten: Niels Bakker (Onderzoeksspecialist bij Stichting Lezen) en Roel van den Sigtenhorst (Afdelingshoofd Volwassenen, Openbare Bibliotheek Amsterdam)

Het eerste deel gaat over het veranderend leesgedrag van jongeren en de impact van digitale media hierop. Maryanne Wolf geeft een inleiding waar zij ingaat op de verschillen tussen print en digitaal lezen en de impact daarvan op ontwikkeling van de jeugd, en daarmee op de samenleving. Het belang van zowel boeken als digitale media komt aan de orde. Na afloop van haar keynote maken we in de studio de vertaalslag naar de Nederlandse situatie met Niels Bakker van Stichting Lezen en Roel van der Sigtenhorst die bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam op een innovatieve manier de verbinding weet te leggen tussen jongeren en de collectie.

15:55-16:40 Deel 2: Over (meta)data en ontwikkeling van collecties in brede zin en de ontsluiting daarvan.

Afbeelding verwijderd.

Keynote: Elise Conradi (Head of Bibliographic Services, Biblioteksentralen) “Collections of the Future: appeal factors and data”. Tafelgasten: Frederique Schut (Bookarang) en Rikkert Boonstra (NBD Biblion)

Het tweede deel gaat over het gebruik van data en de ontwikkeling van de collectie en de ontsluiting daarvan. De collectie verdwijnt niet. Integendeel. Maar mensen zijn wel anders gaan zoeken naar boeken. Elise Conradi geeft vanuit Biblioteksentralen in Noorwegen, een introductie over het gebruik van appeal factors en data. Met onze projecten automatisch metadateren en datagedreven collectioneren denken we bij NBD Biblion hier ook over na. Na de inleiding van Elise volgt het gesprek hierover met Frederique Schut (Bookarang) en Rikkert Boonstra (afdeling Fulfilment).

Net als vorige keer is er voldoende gelegenheid om te reageren op het gesprek in de studio dus praat mee!

Masterclass-reeks Vooruitgang Boeken

Vooruitgang boeken is onze strategische keuze voor de toekomst. Voor onze eigen organisatie, onze medewerkers en de gehele bibliotheek- en boekenbranche. Daarom organiseren we in het kader van ons jubileum de Masterclass-reeks ‘Vooruitgang boeken’. Welke kansen en mogelijkheden bieden het investeren in digitalisering, techniek en data voor het bibliotheekvak?

In november 2020 inspireerden deskundigen al over de transformatie van de bibliotheek, de collectie van de toekomst staat dinsdag 2 februari 2021 centraal. We sluiten af met een bijeenkomst over duurzaamheid (dinsdag 2 maart 2021). De openbare bibliotheek is een knooppunt voor kennis, contact en cultuur dat willen we graag stimuleren en ondersteunen met deze masterclasses.