John Kuipers winnaar NBD Biblion Gouden Strop 2023

In Bibliotheek Neude in Utrecht zijn zojuist de belangrijkste Nederlandse Thrillerprijzen 2023 uitgereikt. Musserts schaduw (Uitgeverij Cargo) van John Kuipers wint de NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman. De Ripper connectie (Luitingh-Sijthoff) van Gerrit Barendrecht is de winnaar van de Hebban Thrillerprijs, de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken. De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, is dit jaar niet uitgereikt, vanwege een te gering aantal inzendingen. De Goeken Prijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal wordt later vanavond bekendgemaakt op de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude in Utrecht. De Avond is de aftrap van de Thriller Weken die duren tot en met 18 juni. 

Gerrit Barendrecht (Hebban Trillerprijs) en John Kuipers (NBD Biblion Gouden Strop)
  • Musserts schaduw van John Kuipers wint NBD Biblion Gouden Strop  
  • De Ripper connectie van Gerrit Barendrecht winnaar Hebban Thrillerprijs 
  • Om 20 uur bekendmaking winnaar Goeken Prijs op Avond van het Spannende Boek 

NBD Biblion Gouden Strop 
‘De jury kent de NBD Biblion Gouden Strop 2023 toe aan debuterend thrillerauteur John Kuipers met Musserts Schaduw. John Kuipers stoot daarmee in een keer door naar de top van het genre. Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940. De jury vindt de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar.’ 

John Kuipers ontving uit handen van juryvoorzitter Pauline Slot een cheque van €10.000,- en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. De jury bestond naast voorzitter Pauline Slot (schrijfdocent en auteur) uit Anne Versloot (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Ellis Gielen (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022), Gijs Korevaar (freelance thrillerrecensent en interviewer) en Krijna Kuijt (marketeer NBD Biblion). Zij kozen vijf genomineerden uit 41 inzendingen. Naast Kuipers waren dat Gerrit Barendrecht met De Ripper connectie, Mathijs Deen met De Hollander, Charles den Tex met De Repair Club en Gauke Andriesse met Dodelijke gelijkenis. De genomineerden die buiten de prijs vielen ontvingen een cheque ter waarde van € 500. 

De Hebban Thrillerprijs  
‘Feit en fictie worden door Gerrit Barendrecht vermengd tot een heel geheel eigen verhaal. De Ripper connectie ademt sfeer en beschrijft in toegankelijk proza het leven in Amsterdam aan het eind van de negentiende eeuw. Het geeft interessante inkijkjes in het misdagersbrein. Een boek dat bovendien een van de bekendste seriemoordenaars allertijden een nieuw gezicht geeft’, aldus de jury. Gerrit Barendrecht schreef eerder de thrillers De Parijse connectie en De Russische connectie, die zich net als De Ripper connectie afspelen in negentiende-eeuws Amsterdam.

De Hebban Thrillerprijs is de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken. Meer dan honderd leden van de Hebban lezerscommunity kozen uit de longlist bestaande uit vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers een shortlist van vijf. Een jury van thrillerspecialisten, bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers en recensenten, bepaalde de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023. De andere genomineerden waren De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg, Gouden Nevel van Thijs Voortman, Het verkeerde meisje van Angelique Haak en November van Thomas Olde Heuvelt. 

De Goeken Prijs is de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal, georganiseerd door Hebban. De winnaar ontvangt € 1.000 en het winnende verhaal verschijnt in het gratis Thriller Weken ebook.  

Avond van het Spannende Boek 
Op de uitverkochte Avond van het Spannende Boek, die later vanavond in Bibliotheek Neude in Utrecht plaatsvindt, worden de winnaars in het bijzijn van vele thrillerliefhebbers aan het publiek gepresenteerd. Daarnaast geven vele andere thrillerschrijvers acte de présence. Zo vertelt Marion Pauw over schrijven voor andere podia dan het traditionele boek, geven Marelle Boersma en Marlen Visser tips en tricks voor het schrijven van een goede thriller, en houden Jeroen Windmeijer en Corine Hartman een pleidooi voor Nederland als decor voor thrillers. Special guest op de Avond van het Spannende Boek is internationaal bestsellerauteur Karin Smirnoff, de nieuwe auteur in de zeer succesvolle Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon. 

De Thriller Weken
In aanloop naar de zomer staan tijdens de Thriller Weken spannende boeken centraal in de boekhandel en de bibliotheek, onder anderen met de Top 10 die speciaal door boekhandelaren is samengesteld. Onder boekenkopers blijken spannende boeken al jaren het populairst (consumentenonderzoek GfK/SMB). Bij lezerscommunity Hebban zijn extra interviews met thrillerauteurs te vinden, listmania’s en thrillerleesclubs. Ook biedt Hebban het gratis Thriller Weken ebook aan, met nieuwe korte verhalen van Jeroen Windmeijer, Dana Smit, René Appel, Eva Nagelkerke, gelegenheidsduo Marieke Damen & Jens Vern én van de kersverse winnaar van de Goeken Prijs. De Thriller Weken is de opvolger van de Thriller Tiendaagse en vindt plaats van 26 mei tot en met 18 juni. Meer informatie is te vinden op thrillerprijs.nl

Gouden Strop 2023