Interview met Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) over manga's

Om bibliotheken te helpen die nu nog geen (uitgebreide) mangacollectie hebben, interviewen we in januari elke week een bibliotheek.

Interview met Monique Groeneveld - van der Poel

Interview met Monique Groeneveld - van der Poel over manga's

Monique is collectie- en informatiespecialist bij de OBA en budgetbeheerder van de collectie voor het Huis van Alle Talen. Ze schaft hiervoor boeken aan, en ze heeft contact met collega's en partners over de collectie. 

Wat doen jullie op het gebied van manga’s?

“Bij ons is manga nog een beetje onderbelicht. We hadden wel wat bij de jeugd, maar dat is nooit goed actueel gehouden. Voor de Smib-collectie hebben we wel een aantal series aangeschaft.”

Wat is Smib?

“Smib is onderdeel van het Huis van Alle Talen. De Smibliotheek is de mediatheek van de Smibanese University, de fictieve school van het platform SMIB Worldwide. De Smibanese University is een ontwikkelingscentrum voor de creatieveling en het tegenantwoord op het huidige onderwijsstelsel in Nederland. Deze mediatheek vullen we met boeken die voornamelijk zijn gekozen vanuit een hiphop-cultuur mindstate. Daar passen manga’s ook goed bij.”

Manga's in de Smib-collectie van de OBA

 

Wat geeft jou inspiratie?

“We zijn in Parijs geweest. Daar hebben ze signatuurbibliotheken. In de Hallen hebben we een jongerenbibliotheek bezocht, die had een hele rij met manga’s en urban culture boeken. Geweldig, dat zou ik bij ons ook wel willen.”

Gaan jullie manga’s bestellen?

"Jazeker, er is veel vraag naar. In Amsterdam hebben we naast de Centrale OBA 27 vestigingen. In de Centrale OBA willen we de jongerencollectie graag een duidelijker signatuur geven. Daar hoort een mangakast zeker bij, maar we gaan ook kijken hoe we het dan gaan presenteren. Misschien een gave manga-wand?"

Weet je al hoe je de manga’s gaat introduceren?

"Ideeën genoeg, maar nog niets concreets. Ik ben benieuwd naar de ideeën van anderen."

Aanbod NBD Biblion

In onze shop vind je een handig overzicht van alle series die we aanbieden met een korte beschrijving per serie.