Genomineerden NBD Biblion Jeugdspecialist 2023 zijn bekend

Middenin de Kinderboekenweek zijn de grootste leesbevorderaars van het land verrast met hun nominatie voor de prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. Jonge lezers kwamen bij de genomineerden langs in de bibliotheek om het goede nieuws te vertellen. Bekijk de video hier.

De genomineerden van dit jaar zijn:

  • Monique Dijkgraaf, leesconsulent voortgezet onderwijs bij Bibliotheek Noord-Veluwe
    Monique geeft elke jongere een ‘kom binnen en wees welkom gevoel'
  • Astrid Goedknegt, consulent lezen en media bij Bibliotheek Kennemerwaard
    Als je Astrid ziet, word je vanzelf blij en enthousiast
  • Merel Kuitert, jeugdbibliothecaris bij Noord Oost Brabantse Bibliotheken
    Jongeren hangen aan haar lippen

Lees het hele juryrapport hier.

Bij bibliotheken zijn jeugdspecialisten van onschatbare waarde als het gaat om het stimuleren van leesplezier onder jongeren. Ze beschikken over diepgaande kennis van kinder- en jeugdliteratuur en zijn een bron van inspiratie, altijd op zoek naar vernieuwende manieren om jongeren te enthousiasmeren en uit te dagen. Hun inzet draagt bij aan het creëren van een boeiende leesomgeving. De meest bevlogen jeugdspecialist wordt uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar.

De jeugdspecialisten zijn aangedragen door collega’s. Uit de inzendingen heeft de jury bestaand uit Marloes Manshanden (Probiblio), Toos van den Beuken (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022) en Esther Laan (NBD Biblion) de drie genomineerden geselecteerd.

Bekendmaking winnaar bij congres Bibliotheekplaza

De uitreiking van de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar & de Beste Bibliotheek van Nederland vindt voor het eerst plaats tijdens Bibliotheekplaza 2023, op 9 november. De uitreiking van de prijzen is het feestelijke slotstuk van de congresdag met het thema ‘de kracht van verhalen’ en wordt georganiseerd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. 

De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen NBD Biblion, CPNB en Bibliotheekblad. De prijs voor Beste Bibliotheek wordt georganiseerd door Bibliotheekblad in samenwerking met NBD Biblion. Dit jaar is besloten om de handen ineen te slaan met Probiblio en de uitreikingen een passende plek te geven tijdens de jubileumeditie van Bibliotheekplaza. Kijk hier voor het programma. 

Over de prijs

Elk jaar benoemt een vakjury dé NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. De beste Jeugdspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil, zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot 18 jaar én weet ook buiten de bibliotheek kinderen te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. De winnaar neemt naast de titel een geldprijs van €1000,- in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt.