Eerste bibliotheek ontvangt advies op basis van data

We hebben een nieuwe mijlpaal bereikt: Vanaf volgende week krijgt de Nieuwe Bibliotheek Almere als eerste een volledig datagedreven besteladvies.

Voordat ze hun bestelling plaatsen zijn collectioneurs veel tijd kwijt aan het checken van verschillende data (uitleencijfers, voorraad, reserveringen etc). Door kunstmatige intelligentie in te zetten, zal je als collectioneur meer tijd krijgen voor bijvoorbeeld themacollecties of andere projecten.

We zijn twee jaar geleden gestart met het bouwen van een 'slimme machine' die een collectie-advies op maat kan maken. We noemen dit 'Datagedreven collectioneren'. Een machine is sneller en accurater dan mensen. Het besteladvies dat onze AI machine maakt, is op basis van data van de bibliotheek. We maken daarbij gebruik van de datawarehouse van de Koninklijke Bibliotheek. Dankzij onze samenwerking met de KB kunnen we de werkelijke collectie- en uitleengegevens gebruiken. Dit geldt overigens nu alleen voor bibliotheken die op onze selectieservice zijn aangesloten.

Net als een mens kun je met kunstmatige intelligentie een machine iets leren. Door telkens de adviezen die de machine gaf te checken, en aan te passen, begrijpt de machine steeds beter hoe het advies samengesteld moet worden. En vanaf 6 december gaan we dit nu ook in de praktijk brengen bij de Nieuwe Bibliotheek.

Wil je meer weten over Datagedreven collectioneren? Neem dan contact op met Mylène Schuit