Duurzaamheid in de bibliotheek: Biofolie proef

Vooruitgang boeken is onze strategische keuze voor de toekomst. Een van de manieren waarop wij dit doen is ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een belangrijk thema bij NBD Biblion, dat zie je bijvoorbeeld terug in ons pand, het verpakkingsmateriaal wat we gebruiken en in de duurzaam verstevigde boeken die wij leveren. Vanuit onze klankbordgroepen leefde de wens om binnen de bibliotheekbranche te onderzoeken hoe we nog duurzamer kunnen zijn. Daarom starten wij onder andere dit project, waarbij wij de plastic beschermlaag op onze boeken vervangen door biofolie.

Het project

Wij zijn gestart met een proef waarbij wij de plastic beschermlaag om onze boeken gaan vervangen door biofolie. Wanneer deze proef positief uitpakt zullen wij dit verder uitbreiden in onze collectie en zal dit resulteren in een flinke vermindering van plastic in de bibliotheken. Uiteraard betekent dit niet dat onze boeken dan direct volledig plasticvrij zijn, maar wij zetten zo de eerste stap in de hoop dat ook uitgeverijen dit voorbeeld zullen volgen.

Bekijk hier een webinar met toelichting

Het materiaal

De leverancier van het biofolie is Filmolux. Hun Filmolux libre organic past goed bij de eisen en wensen die wij hebben.

Filmolux® libre organic is de nieuwe, milieuvriendelijke boekbeschermfolie van Neschen, gemaakt van bio-gebaseerde polyethyleen, afkomstig van de hernieuwbare grondstof suikerriet. Suikerriet is een veelzijdig en snel hernieuwbaar gewas dat kan worden gebruikt als schone energiebron en als grondstof voor de vervaardiging van vele producten. Als hernieuwbare grondstof bindt suikerriet in elke jaarlijkse groeicyclus CO2 uit de atmosfeer. In tegenstelling tot conventioneel polyethyleen dat wordt geproduceerd uit fossiele materialen draagt het groene polyethyleen uit suikerriet bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het heeft bovendien dezelfde toepassings- en prestatie-eigenschappen als petrochemisch polyethyleen.

Hoe gaan we dat testen

Wij starten dit project met behulp van bibliotheek Zout. Zij hebben aangegeven graag mee te werken en zij zullen dan ook een eerste set boeken ontvangen welke zij intensief zullen testen. Deze boeken zijn beschikbaar gesteld door WPG Kindermedia. Hierbij zullen zij ons, en jou, op de hoogte houden van hun bevindingen via deze pagina.

Naast deze eerste set hebben wij ook twee jeugdtitels gekozen die wij gaan voorzien van biofolie. We willen namelijk graag weten hoe de folie eruit ziet na te zijn aangeraakt door honderden kinderhandjes. Het moet natuurlijk wel een robuust product zijn! Belangrijk is natuurlijk dat de folie kwalitatief goed is en netjes blijft bij veelvuldig gebruik. Wanneer deze tests positief verlopen zullen wij het gebruik van biofolie verder gaan uitbreiden.

We denken hiermee weer een mooie stap te zetten in een duurzamer proces voor de bibliotheekboeken! En dat we binnen de boeken/bibliotheekbranche weer een mooi voorbeeld geven van hoe we gezamenlijk steeds duurzamer kunnen worden.

Zelf testen?

Je kunt de biofolie zelf testen door een van de jeugdtitels te bestellen die wij hebben geselecteerd voor deze proef. We zijn benieuwd naar je bevindingen!

Achter de jagers aan! - Spronsen, Elisa van
Samen - Chapman, Jane