Dit zijn volgens kinderen de zes leukste kinderboeken 

Zes leukste kinderboeken 2022 volgens kinderen

Naast de bekendmaking van de finalisten van de NBD Biblion Jeugdspecialist, zijn tegelijkertijd ook de officiële nominaties van de Kinderjury bekendgemaakt.

  • Recordaantal van ruim 50.000 kinderen stemden
  • Bekendmaking winnaars tijdens Het Grote Kinderjury Feest op 22 mei 

Tijdens de Kinderjury Stemweken heeft een recordaantal kinderen gestemd op hun favoriete boek van 2021.  Precies 52.448 kinderen maakten gebruik van hun stemrecht. Zes boeken - drie boeken in de categorie 6 t/m 9 jaar en drie boeken in de categorie 10 t/m 12 jaar -  maken nu kans om de Kinderjury te winnen. De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.

De genomineerde boeken in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar: 
De magische halsband van Thomas van Grinsven & Rutger Vink, met illustraties van Sabine van der Stadt (Kosmos)
De Zoete Zusjes gaan op vakantie van Hanneke de Zoete, met illustraties van Iris Boter (Kosmos)
Dwars & Co van Rico Hop, met illustraties van Bas Schel (Lannoo)

De genomineerde boeken in de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar: 
Bureau Speurneus en de boekenmaffia van Jozua Douglas, met illustraties van Geert Gratama (De Fontein)
Leven van een Loser 15 – Kopje-onder van Jeff Kinney (De Fontein)
Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken van Kevin Hassing, met illustraties van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff)

Speciaal voor de uitreiking organiseren CPNB en strategisch partner DPG Media op 22 mei voor de allereerste keer Het Grote Kinderjury Feest in Bibliotheek Utrecht. Daar maken ze in aanwezigheid van de populaire genomineerden bekend welke twee boeken de spannende strijd hebben gewonnen. 

Kinderjury
Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welke auteurs de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mogen nemen. Tijdens de Leesweken werden kinderen gestimuleerd zoveel mogelijk boeken te lezen. De Tiplijsten waren hierbij een handvat. Tijdens de Stemweken konden kinderen stemmen op hun favoriete boek. Op 22 mei wordt de winnaar van de Kinderjury bekendgemaakt in twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. In de categorie 6 t/m 9 jaar was vorig jaar De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete de winnaar van de Kinderjury. In de categorie 10 t/m 12 jaar was dit Het leven van een Loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor. De uitreiking van vorig jaar is terug te vinden op het YouTube-kanaal van de Kinderboekenweek. De Kinderjury wordt georganiseerd door CPNB in samenwerking  met  NBD Biblion (sponsor) en DPG Media (partner).