De winnaars van de Graphic Novel bakfietsen zijn bekend!

Een nacht in de bibliotheek slapen, een special escape room inrichten, fijne chillplekken, pizzabezorgers toelaten op de studieplekken in de bieb, wandeltochten, nauw samenwerken met het onderwijs, met jongeren zelf en hen ook zelf laten collectioneren en programmeren. Een greep uit de 65 inzendingen die we ontvingen. Het viel niet mee om hier een keus uit te maken. We hebben uiteindelijk met name gelet op ideeën die inhoudelijk aansluiten bij de prijs en waarin de fiets of graphic novels werden ingezet. Dit waren voornamelijk echt nieuwe, ruwe, ongeremde ideeën waaruit de creativiteit en spontane denkkracht van de inzenders blijkt.

In de jury zaten Vera Wieringa en Levy Hoeven. Vera is Product owner Jeugd bij NBD Biblion en houdt zich onder andere bezig met producten en diensten rondom leesbevordering. Levy Hoeven is Product owner van Bibendo, ons nieuwe platform waar bibliotheken zelf (serious) games kunnen maken voor jong én oud. 

Ook interesse in de ideeën?

Bij veel aanmeldingen kregen we ook het verzoek om de andere ideeën te delen. En, er zijn zoveel leuke en goeie ideeën binnengekomen dat we dit ook graag doen. Omdat wij nu ook midden in de vakantieperiode zitten, gaan we de ideeën vanaf september met jullie delen.

Juryrapport

Winnaar Bibliotheek Rozet

We ontvingen meerdere inzendingen, dus hopelijk zien we een combinatie van de ideeën in de uitvoering terug.

Ideeën

Een pilot met kindervrijwilligers. Dit gaat verder dan in gesprek gaan met kinderen, ze komen werken in de bibliotheek en hebben echt een actieve rol in het bibliotheekwerk. Op die manier hebben zij een kans hun talenten te ontdekken en leert de bibliotheek heel veel over de belevingswereld van hun doelgroep.

In een van de ideeën werd de bakfiets genoemd – deze is helaas niet mobiel, maar de genoemde programmering rondom de bakfiets sprak ons erg aan en kan vast verder uitgewerkt worden om ook in de bibliotheek plaats te vinden:

“Om kinderen & jongeren enthousiast te maken over boeken en verhalen, hoef je ze niet de bibliotheek in te trekken. We trekken met de BOEK-BIKE de parken en wijken in. De BIEB-BIKE is natuurlijk volgeladen met mooie boeken, graphic novels, strips, spelletjes tijdschriften, maar ook bewapend goede audioapparatuur om luisterverhalen/podcasts af te spelen én om verhalen en gesprekken van kids uit de wijk op te nemen!

Aan weerszijden zijn uitklapbare tafels bevestigd, daaromheen verspreid kussens en kleedjes en vanuit het midden van de kar verrijst een opblaasbare totem die je van verre herkent en waaromheen de kinderen graag gaan zitten lezen, spelen of dansen. Wel alleen bij droog weer te gebruiken.

Vera: "We halen een mooie combinatie uit de inzending van Rozet: Actief zijn in de wijken rondom de bibliotheek op relevante plekken, waar kinderen zijn die zelf (nog) niet naar de bibliotheek komen èn samenwerken met kinderen (als ware collega’s) binnen het team van de bibliotheek. We verwachten dat de kindervrijwilligers het ook superleuk zullen vinden om met de bakfiets aan de slag te gaan en mee te denken over een veelzijdige en passende programmering rondom de fiets."

Levy: "De bakfiets als informatiepunt voor dit concept: “Ben jij de BOEK-BIKE al eens tegengekomen bij jou in de buurt?” Lees hier hoe het werkt… Hiermee wordt de eyecatcher het symbool voor dit leuke idee. Ondanks dat de fiets niet daadwerkelijk de buurt in gaat, laat het wel zien dat er andere fietsen/karretjes zijn die dit concept namens Rozet uitdragen in de buurt. De bakfiets is dus de link met het concept en de bibliotheek, de fietsen (of iets anders) zorgen voor het grote bereik buiten de bibliotheek. "

Winnaar Bibliotheek Heiloo

Idee

“… nodig een striptekenaar uit, en trek alle graphic novels uit de kast: alle Losers en Mutsen, Kapitein Onderbroek, Max Kruimel, Niek de Groot, Flip Fiasco en alle anderen. Mijn persoonlijke favoriet Hannes Hunebed mag natuurlijk niet ontbreken. Zorg vervolgens voor een enorme rol papier en bevestig die op een muur/tafel/vloer en zet er een gigantische hoeveelheid zwarte dikke stiften en alle kleuren viltstiften bij. De striptekenaar zet een grootse boekenkast op het papier met lege boeken, de kinderen vullen die in met hun favorieten. Ze tekenen de voorkanten na en schrijven titel en auteur op, of verzinnen er zelf een kaft bij. Zo ontstaat er een mooie inspiratiemuur met leestips. Tussendoor doen de tekenaars alvast ideeën op van de andere lezers, en gaan ze vooral ook lekker lezen, en met een flinke stapel graphic novels weer naar huis.”

Vera: "Hele leuke actie, praktisch gebruik maken van thema van de bakfiets. Op deze manier maken kinderen op een andere manier kennis met de boeken uit de bibliotheek en maken ze kennis met het vak van striptekenen. Deze actie is vast voor herhaling vatbaar, in verschillende concepten.

Een mooie combinatie creativiteit en lezen als gevolg, hopelijk. "

Levy: "Een hele leuke creatieve activiteit voor jongeren. Het is niet iets dat zij alleen aanschouwen, maar ook echt iets waar zij actief in kunnen deelnemen. Daarnaast vind ik het een pre dat er niet is gekozen voor een digitale activiteit (als grote afleiding van het lezen) als poging om mensen meer aan het lezen te krijgen. Omdat deze activiteit iets groots is trekt het veel aandacht, waardoor er hopelijk nog meer mensen naar toe komen. De bakfiets kan hopelijk een bijdrage leveren aan het succes van dit leuke initiatief."