Datagedreven Collectioneren: geautomatiseerd en tóch persoonlijk

NBD Biblion ondersteunt bibliotheken al jaren bij de samenstelling en aanvulling van de collectie. Volledige ontzorging, via onze dienst Selectieservice, maar ook op kleinere schaal, door bijvoorbeeld collectieadviezen en thema- en inspiratielijsten.

Het samenstellen en actueel houden van een collectie is een nauwkeurig proces waar (al snel) veel tijd gestoken wordt. En dat in een periode waarin onze tijd al zo efficiënt mogelijk verdeeld moet worden.

Daarom is NBD Biblion op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit proces te verbeteren en bibliotheken nog beter te kunnen ondersteunen.

 

Artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie, voor het leggen van verbanden tussen massa’s data wordt in andere sectoren al veel langer gebruikt. Dus waarom niet voor bibliotheken? Daarom begonnen we in 2019 in aan een spannend experiment met als doel: individuele adviezen voor de optimale collectie per bibliotheek.

We bouwen aan een systeem dat ondersteunend is voor collectioneurs; op basis van algoritmes kan de machine een besteladvies per bibliotheek-vestiging genereren waarbij het gebruik maakt van de (historische) data van de bibliotheek, de kennis van de collectioneur en het aanbod (of de kunde) van NBD Biblion.

Het werk van een collectioneur komt steeds vaker onder druk te staan. Hoe mooi zou het zijn als een deel van het werk uit handen genomen kan worden door een machine en de collectioneur daarbij meer tijd beschikbaar heeft voor thema-collecties, speciale projecten of andere pareltjes binnen de bibliotheek?

Een machine is vele malen sneller en accurater dan wij mensen. Het besteladvies dat onze AI-machine uiteindelijk moet gaan maken is een besteladvies-op-maat, niet op basis van buikgevoel, maar op basis van werkelijke data van de bibliotheek en wat aansluit bij de wensen van haar publiek en het beleid van de organisatie. In november 2021 hebben we je in een webinar laten zien hoe we de AI machine steeds 'slimmer' maken. Toen waren we nog beperkt aan het testen. Inmiddels zijn we al veel verder en voegen we nieuwe mogelijkheden toe om het besteladvies nog beter aan te laten sluiten op de wensen van de bibliotheek en haar publiek. We laten je graag zien waar we nu staan tijdens ons webinar op 18 mei 2021. Tijdens dit webinar zijn ook een aantal vragen beantwoord. Bekijk hier de Q&A van 18 mei 2021.

Hieronder kijk je het webinar terug van mei 2021 en november 2020

U heeft gekozen om cookies uit te schakelen. Om deze reden is YouTube content niet beschikbaar.
Klik hier om uw keuze aan te passen U heeft gekozen om cookies uit te schakelen. Om deze reden is YouTube content niet beschikbaar.
Klik hier om uw keuze aan te passen

Meer weten over Artificiële intelligentie?

Lees erover in deze titels, allen te bestellen via onze Webshop:

AI: Alsmaar Intelligenter – Stefan Buijsman

Artificial Intelligence in actie

Algoritmes aan de Macht – Hannah Fry

Auxiety – Dieuwertje Heuvelings

De Code van Creativiteit – Marcus du Sautoy