Collectie ‘Diversiteit’ voor (school)bibliotheek (PO) in de webshop

De (school)bibliotheek vormt een belangrijke bron van kennis en informatie voor leerlingen. Het heeft een educatieve waarde, maar het bevordert ook juist de interesse en het plezier in lezen. Het is daarom belangrijk om een divers aanbod aan boeken te hebben in je bibliotheek, zodat elk kind een boek kan vinden wat hem of haar aanspreekt. Zo kan de bibliotheek een positieve invloed hebben op de leerlingen, en ze in aanraking brengen met verschillende culturen, perspectieven en personages. Bekijk onze nieuwe verzamellijst Diversiteit op school (PO) van ons diversiteitsaanbod. 

Waarom is diversiteit in het aanbod van de (school)bibliotheek belangrijk?

 • Diversiteit bevordert tolerantie en begrip
  Kinderen die toegang hebben tot boeken die verschillende perspectieven en culturen weerspiegelen, zullen meer begripvol zijn voor verschillen tussen mensen. Dit kan helpen om tolerantie en respect voor anderen te bevorderen.
 • Het stimuleert zelfidentificatie
  Zo hebben leerlingen de mogelijkheid om boeken te vinden die hun eigen achtergrond en ervaringen weerspiegelen, waardoor ze zich meer verbonden voelen met hun identiteit en achtergrond. Dit kan leiden tot een hoger gevoel van eigenwaarde en een beter begrip van zichzelf en anderen.
 • Diversiteit in het boekenaanbod bevordert kritisch denken
  Een divers boekenaanbod biedt verschillende perspectieven en kan leerlingen aanmoedigen om kritisch na te denken over wat ze lezen. Ze kunnen leren om verschillende kanten van een verhaal te zien en hun eigen mening te vormen op basis van feiten en informatie.
 • Voorbereiding op de echte wereld
  In onze multiculturele samenleving is het belangrijk dat kinderen worden blootgesteld aan verschillende culturen en perspectieven. Dit helpt hen om beter in staat te zijn om te communiceren en samen te werken met mensen van verschillende achtergronden en culturen.
 • Diversiteit in verhalen en karakters vermindert stereotypering
  Boeken kunnen helpen om stereotypen en vooroordelen te verminderen. Zo leren leerlingen dat mensen niet moeten worden beoordeeld op basis van hun ras, geslacht, leeftijd of achtergrond, maar op basis van hun persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden.

Omdat we ons willen inzetten voor diversiteit in de bibliotheek, hebben voor het primair onderwijs een verzamellijst samengesteld.  Deze pagina bevat verschillende thema's binnen het diversiteitaanbod, van avontuur tot cultuur en migratie, van liefde en vriendschap tot klimaat en omgeving. 

Diversiteit op school (PO)