Automatisch metadateren vraag & antwoord

Onlangs is ons project automatisch metadateren live gegaan. Metadata die we aan bibliotheken sturen, genereren we nu met behulp van kunstmatige intelligentie.

Onderdeel van de metadata zijn ook de teksten die bibliotheken gebruiken om de juiste keuze voor hun collectie te maken. Ook deze teksten worden grotendeels door de machine gegenereerd, waarbij we ook altijd nog mensen laten meekijken.

Omdat de nieuwe werkwijze veel vragen oproept, organiseren we een webinar waarin we deze vragen zullen beantwoorden.

Webinar Automatisch metadateren 
Vraag & antwoord

dinsdag 15 maart 2022, 15.00 uur

Aanmelden voor webinar

 

Aanvullende informatie

Over welke metadata gaat het eigenlijk?

Bibliotheken ontvangen wekelijks van ons een pakket met aanschafinformatie, informatie over boeken met een tekst die we door onze externe recensenten lieten schrijven. Op basis van dit pakket maken ze een keuze welke boeken ze willen opnemen in hun collectie. We hebben de bibliotheken gevraagd welke onderdelen uit de tekst zij gebruiken om tot een goede beslissing te komen. Het antwoord op deze vraag hebben we verwerkt in de aanschafinformatie nieuwe stijl. De tekst is daarmee wezenlijk anders dan hetgeen we tot op heden aanleverden. De tekst is korter en bondiger en bevat geen oordeel. We leveren net zoals in het verleden nog wel een waarderingsscore, deze staat los van de tekst en wordt toegekend door een mens. 

Lees ook:

De persoonlijke waardering van lezers voor schrijvers die blijft - NRC 7 april 2022
Interview met Nina Nannini - Boekblad 
Zijn de bots van NBD Biblion een goede ontwikkeling? - Huygens ING
Een ai is geen recensie - Ten aanval (geschreven door directeur-bestuurder Bibliorura)