Hoe behandel je een boek in de les?

Het belang van lezen is al vaker onderstreept: lezen vergroot de kennis van de wereld, draagt bij aan het vormen van een mening en zorgt voor een frisse blik. Deze whitepaper geeft docenten Nederlands in het voortgezet onderwijs praktische tips die direct toegepast kunnen worden in de literatuurles. 

We geven alvast 2 tips weg

  1. Lezen en schrijven versterken elkaar. Creatief schrijven is een manier om literatuur interessant te maken voor leerlingen. Denk aan creatieve verwerkingsopdrachten bij boeken, zoals een filmscript maken, een brief schrijven aan de hoofdpersoon of een dialoog tussen personages schrijven. De leerlingen of jij kunnen de teksten bundelen in een eigen geprint boekje.
  2. De leerlingen houden een boekeninterview. Er zijn twee rollen: interviewer en geïnterviewde. De leerlingen bereiden het interview voor. De interviewer bedenkt vragen en werkt, als het lukt, in het gesprek naar een conclusie toe. Het interview kan plaatsvinden voor de klas. Na het interview is er een klassikale bespreking waarin de inhoud en vorm van het interview en het optreden van de deelnemers aan de orde komen.

De whitepaper bevat 16 effectieve lessuggesties, 8 handige tips en zelfs 2 volledig uitgewerkte lessen.

Benieuwd?

Download de whitepaper

Op zoek naar een ander onderwerp?

databanken bibliotheken