Literom voor onderwijs

Literom is een haast oneindige bron van informatie over boeken. Je vindt er recensies en aanvullende informatie over boeken en schrijvers. Literom helpt leerlingen te werken aan bijvoorbeeld hun boekverslag of mondeling. Literom is een betrouwbare bron om zelf mee aan de slag te gaan en meer te leren over een boek of schrijver.  

databanken onderwijs

Wat is Literom?  

Literom is een digitale informatiebron met ruim 100.000 kwalitatieve en betrouwbare artikelen uit de Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen. Je vindt er recensies van boeken, maar ook aanvullende informatie. Bijvoorbeeld interviews met schrijvers. De informatie gaat helemaal terug tot het jaar 1900.  Zoek op een schrijver of boek en je krijgt van alles dat verschenen in één overzicht. Handig!  

Direct naar Literom

Literom voor de leraar 

Voor leraren is Literom een praktische manier om hun titelkennis bij te houden. Ook biedt het materiaal om in te klas te gebruiken om een discussie over een boek te starten of te bespreken hoe dit boek is ontvangen. Dat maakt de literatuurles dynamischer en relevanter, omdat deze kan worden aangepast aan de interesse van de leerlingen. Een fijn hulpmiddel, dus.  

Onderwijs Databanken NBDB

Meer leerplezier en leesbevordering 

Literom speelt in op de actualiteiten en wordt dagelijks bijgewerkt. We verzamelen kwalitatieve publicaties die over het boek of de schrijver wordt uitgebracht en maken het digitaal toegankelijk. Met deze betrouwbare achtergrondinformatie kunnen leerlingen actief aan de slag en dieper het boek induiken. Dat maakt het lezen meer relevant, levendig en ook interessanter.  

Door al deze achtergrondinformatie over het boek op één plek aan te bieden, helpen we leerlingen met de verwerking van de boeken die ze gelezen hebben. Op deze manier werken mee aan leesbevordering onder jongeren.  

Literom Bibliotheek

Literom voor het onderwijs 

Als school heb je toegang tot Literom voor Nederlandse literatuur. Leerlingen kunnen gratis en onbeperkt gebruik maken van Literom. Zo kunnen ze ook thuis gebruik maken van deze handige informatiebron, bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk.  

Literom gratis uitproberen? 

We snappen dat je LiteRom eerst beter wilt leren kennen voor je een abonnement afsluit. Probeer het daarom een maand lang gratis en vrijblijvend uit en ervaar de voordelen zelf.   

Vraag proefaansluiting aan

Literom onder de aandacht brengen? 

Literom is hartstikke handig voor je leerlingen. Je wilt dus dat iedereen weet dat ze toegang hebben tot deze informatiebron. Daarom hebben we promotiemateriaal gemaakt om je hierbij te helpen.  

Promotiemateriaal bestellen

Onderwijs Literom NBDB

Ook uittreksels aanbieden? 

Naast Literom bieden wij ook de Uittrekselbank aan. Deze staat vol met uittreksels en analyses. Benieuwd wat anderen van een boek vonden of wil je vragen die je helpen na te denken over een boek? Dan is de Uittrekselbank de beste plek om te beginnen. 

Meer over de Uittrekselbank